Fagkveld for helsepersonell: Seksuelle overgrep i barndommen – omfang, konsekvens og muligheter

Tidspunkt

15. januar 2019

17:30 - 21:00

Sted

Folkets Hus, Løkkeveien 22, 4008 Stavanger
Se veibeskrivelse

Påmelding

Arrangør: Landforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO), Region Rogaland
Sted: Folkets Hus, Stavanger
Dato: 15. januar 2019
Tid: 17.30 – 21.00

Facebook-arrangement (teller ikke som påmelding, men her kan du eventuelt se noen av de andre som skal delta).

Omfanget av seksuelle overgrep er så stort at WHO anser det som et folkehelseproblem.

I møte med mennesker med en slik bakgrunn kreves det både trygghet og kunnskap.

Målet med fagkvelden er å gi et helhetlig bilde av helseutfordringene hos mennesker som har vært utsatt for seksuelle overgrep fra barndommen av.

Traumer gir helseutfordringer på flere områder noe forskning, fag og erfaring vil sette søkelyset på denne kvelden.

Inntil nylig har man ikke forstått omfanget av overgrepsproblematikken, ei heller senskadene som kan oppstå. Mennesker med en traumebakgrunn sliter ofte med å bli møtt og forstått på sine utfordringer så vel fysisk som psykisk.

Fagkvelden vil sette søkelyset på utfordringene og mulighetene.

Gruppepåmelding kan sendes til [email protected].

Foredragsholdere:

  • Ellen Kjærulf Jepsen, Psykiater, PhD ved Modum Bad, TopDD postdoc-forsker
  • Wenche Fjeld, Spesialpedagog, spesialist i sexologisk rådgivning, NACS, master i sexologi
  • Lars Peter Christersson, Allmennlege og tillitsvalg for fastlegene i Rogaland
  • Liv BreivikåsFevang, Erfaringsformidler/sykepleier, undervisningsansvarlig konsulent med
    erfaringskompetanse
  • Gro Harestad, Regionsansvarlig LMSO, Rogaland, barnehagelærer og profesjonsveileder
  • Erfaringstekster ved Hanne Line Wærness og Marianne Hansen

 

Ordinær pris: 250,-
Studenter: 150,-

Trykk “Meld på” for å komme til påmeldingsskjemaet. I etterkant av arrangementet sender vi en faktura til e-postadressen du oppgir i påmeldingsskjemaet. Gruppepåmelding kan sendes til [email protected].

Mer detaljert program

Foto av kvinne som smiler bredt og ser inn i kamera. Hun har lysebrunt/mellomblondt hår til skuldrene, blå øyne og en pologenser i en tåkeblå farge. Bakgrunnen er en røff betongvegg i grå med hvite og sorte malingsflekker på. Fotoet er tatt fra litt under skuldrene og opp.
Gro Harestad, regionsansvarlig og ildsjel i LMSO.

«Menneskene bak statistikkene»
v/ Gro Harestad
Regionsansvarlig, Landsforening mot seksuelle overgrep, Rogaland,
Barnehagelærer, profesjonsveileder

Gro snakker om omfang og konsekvens av seksuelle overgrep mot barn, forankret i erfaring, fag og forskning. Hva skjer med barn som vokser opp med utrygg tilknytning som følge av seksuelle overgrep?Hva skjer med Anne på 8 år og Mattias 13 på år som vokser opp med en hemmelighet som de ikke kan dele med noen?

Voksen kvinne med kort hår til kjeven smiler bredt og ser inn i kameraet. Bildet er tatt fra skuldrene og opp. Fotoet er i sort-hvitt, og bakgrunnen er hvit.«Mitt Liv»
v/Liv B. Fevang
Undervisningsansvarlig konsulent med erfaringskompetanse i FoU-enheten
i Klinikker Psykisk Helsevern SUS, sykepleier

Liv deler erfaringer om konsekvenser og overlevelsesstrategier etter overgrep i tidlig barndom og tap av to sønner. Hva har hjulpet? Hvordan er livet nå, og hva så?

Mann med lys hud, mørkt, kort hår, briller og mørkt, kort skjegg ser inn i kameraet og smiler med lukket munn. Han har på seg en blå legeskjorte. Bakgrunnen er en uklar gang. Bildet er tatt fra brystkassen og opp.

Lars Peter Christersson
Fastlege, tillitsvalgt for allmennlege i Rogaland

Lars Peter snakker om fastlegenes møter med mennesker som har vært utsatt for seksuelle overgrep i barndommen. Fastlegene ser hele menneske gjennom hele livet.

Seksuelle overgrep i barndommen setter spor som gir utslag i både fysisk og psykisk uhelse. Fastlegene er gjerne den første man åpner seg for når relasjonen er trygg nok for det, noe som bygges opp over tid.

Å ha vært utsatt for seksuelle overgrep er dessverre fremdeles skambelagt. Når pasienten først åpner seg kan det ha gått flere tiår med uspesifiserte helseplager som skaper utfordringer i hverdagen. Det kan da være behov for å søke hjelp i spesialist helsetjenestene.

Hva skjer med pasientene når nåløyet for psykisk helsehjelp er så smalt?

Voksen kvinne med lys hud og langt, mørkt, rett hår og blå og grønn genser ser inn i kameraet og smiler. Bakgrunnen er hvit. Bildet er fra skuldrene og opp.«Komplekse traumer og dissosieringsproblematikk, erfaringer fra forskningsarbeid»
v/ Ellen Kjærulf Jepsen
Psykiater, PhD ved Modum Bad
TopDD postdoc forsker

Sammenhengen mellom vold mot barn og utvikling av alvorlige dissosiative lidelser i voksen alder er påvist. Forekomsten av barnemishandling er større hos denne pasientgruppen enn ved andre psykiske lidelser, og disse lidelsene kan forstås som posttraumatiske utviklingsforstyrrelser.

Til tross for at høyere prevalens enn schizofreni og bipolar lidelse er dissosiative diagnoser fortsatt lite anerkjent. Pasienter med dissosiative lidelser tilbringer i gjennomsnitt 5-12 år i psykisk helsevern før diagnosen blir gitt og da har man ofte i mellomtiden blitt behandlet for andre lidelser uten at det har gitt effekt.

Kritikere har hevdet at pasientene blir dårligere av dissosiasjons-fokusert behandling, men studier tilbakeviser dette. Rett diagnose og rett behandling som følger internasjonale retningslinjer, fører til bedring.. Under fagkvelden vil Jepsen presentere nyere internasjonale og nasjonale forskningsfunn, som samlet viser at adekvat traumebehandling hjelper.

Voksen kvinne med blondt hår til skuldren, pannelugg og hvit bluse med lilla blomstermønster ser tl høyre i bildet og smiler. Bildet er tatt i halvprofil. I bakgrunnen er det grønt gress med gule blomster. Bildet er tatt fra overarmene og opp.«Hvilke behandlingstilbud har vi – hvilke tilbud trenger vi?» v/ Wenche Fjeld
Spesialpedagog, spesialist i sexologisk rådgivning, NACS,
master i sexologi, styremedlem i LMSO

Wenche oppsummerer fagkvelden og gir oss noen tanker om helsetjenestens fremtidige arbeid med folkehelseproblemet. Landsforeningen mot seksuelle overgrep er en viktig aktør og medspiller når nye behandlingstilbud utformes og under fagkvelden vil hun komme med noen tanker rundt dette arbeidet.

Folkets Hus, Løkkeveien 22, 4008 Stavanger