LMSO sentralt:
Ønsker du å besøke oss eller møte oss?
Kontakt [email protected] for å avtale tid og sted.
Fra kunnskap til handling -Sammen mot seksuelle overgrep
Arrangør: Landforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO), Region Rogaland
Sted: Folkets Hus, Stavanger
Dato: 15. januar 2019
Tid: 17.30 – 21.00
Facebook-arrangement (teller ikke som påmelding, men her kan du eventuelt se noen av de andre som skal delta).
Omfanget av seksuelle overgrep er så stort at WHO anser det som et folkehelseproblem.
I møte med mennesker med en slik bakgrunn kreves det både trygghet og kunnskap.
Målet med fagkvelden er å gi et helhetlig bilde av helseutfordringene hos mennesker som har vært utsatt for seksuelle overgrep fra barndommen av.
Traumer gir helseutfordringer på flere områder noe forskning, fag og erfaring vil sette søkelyset på denne kvelden.
Inntil nylig har man ikke forstått omfanget av overgrepsproblematikken, ei heller senskadene som kan oppstå. Mennesker med en traumebakgrunn sliter ofte med å bli møtt og forstått på sine utfordringer så vel fysisk som psykisk.
Fagkvelden vil sette søkelyset på utfordringene og mulighetene.
Gruppepåmelding kan sendes til [email protected].
Foredragsholdere:
Ordinær pris: 250,-
Studenter: 150,-
Trykk “Meld på” for å komme til påmeldingsskjemaet. I etterkant av arrangementet sender vi en faktura til e-postadressen du oppgir i påmeldingsskjemaet. Gruppepåmelding kan sendes til [email protected].
«Menneskene bak statistikkene»
v/ Gro Harestad
Regionsansvarlig, Landsforening mot seksuelle overgrep, Rogaland,
Barnehagelærer, profesjonsveileder
Gro snakker om omfang og konsekvens av seksuelle overgrep mot barn, forankret i erfaring, fag og forskning. Hva skjer med barn som vokser opp med utrygg tilknytning som følge av seksuelle overgrep?Hva skjer med Anne på 8 år og Mattias 13 på år som vokser opp med en hemmelighet som de ikke kan dele med noen?
–
«Mitt Liv»
v/Liv B. Fevang
Undervisningsansvarlig konsulent med erfaringskompetanse i FoU-enheten
i Klinikker Psykisk Helsevern SUS, sykepleier
Liv deler erfaringer om konsekvenser og overlevelsesstrategier etter overgrep i tidlig barndom og tap av to sønner. Hva har hjulpet? Hvordan er livet nå, og hva så?
–
Lars Peter Christersson
Fastlege, tillitsvalgt for allmennlege i Rogaland
Lars Peter snakker om fastlegenes møter med mennesker som har vært utsatt for seksuelle overgrep i barndommen. Fastlegene ser hele menneske gjennom hele livet.
Seksuelle overgrep i barndommen setter spor som gir utslag i både fysisk og psykisk uhelse. Fastlegene er gjerne den første man åpner seg for når relasjonen er trygg nok for det, noe som bygges opp over tid.
Å ha vært utsatt for seksuelle overgrep er dessverre fremdeles skambelagt. Når pasienten først åpner seg kan det ha gått flere tiår med uspesifiserte helseplager som skaper utfordringer i hverdagen. Det kan da være behov for å søke hjelp i spesialist helsetjenestene.
Hva skjer med pasientene når nåløyet for psykisk helsehjelp er så smalt?
–
«Komplekse traumer og dissosieringsproblematikk, erfaringer fra forskningsarbeid»
v/ Ellen Kjærulf Jepsen
Psykiater, PhD ved Modum Bad
TopDD postdoc forsker
Sammenhengen mellom vold mot barn og utvikling av alvorlige dissosiative lidelser i voksen alder er påvist. Forekomsten av barnemishandling er større hos denne pasientgruppen enn ved andre psykiske lidelser, og disse lidelsene kan forstås som posttraumatiske utviklingsforstyrrelser.
Til tross for at høyere prevalens enn schizofreni og bipolar lidelse er dissosiative diagnoser fortsatt lite anerkjent. Pasienter med dissosiative lidelser tilbringer i gjennomsnitt 5-12 år i psykisk helsevern før diagnosen blir gitt og da har man ofte i mellomtiden blitt behandlet for andre lidelser uten at det har gitt effekt.
Kritikere har hevdet at pasientene blir dårligere av dissosiasjons-fokusert behandling, men studier tilbakeviser dette. Rett diagnose og rett behandling som følger internasjonale retningslinjer, fører til bedring.. Under fagkvelden vil Jepsen presentere nyere internasjonale og nasjonale forskningsfunn, som samlet viser at adekvat traumebehandling hjelper.
–
«Hvilke behandlingstilbud har vi – hvilke tilbud trenger vi?» v/ Wenche Fjeld
Spesialpedagog, spesialist i sexologisk rådgivning, NACS,
master i sexologi, styremedlem i LMSO
Wenche oppsummerer fagkvelden og gir oss noen tanker om helsetjenestens fremtidige arbeid med folkehelseproblemet. Landsforeningen mot seksuelle overgrep er en viktig aktør og medspiller når nye behandlingstilbud utformes og under fagkvelden vil hun komme med noen tanker rundt dette arbeidet.