Aimée Kaspersen vinner av årets Ildsjelpris: — Helt spesielt å få jobbe med så mange flotte og dedikerte mennesker

Årest vinner av LMSO sin Ildsjelpris ble Aimée Viktoria Kaspersen for hennes enorme innsats med teaterforestillingen hennes “Man er først og fremst menneske — et vitnesbyrd”.

— Jeg veldig rørt og sitter hjemme i stua og feller noen tårer. Tusen takk! Det har vært helt spesielt å få jobbe med så mange flotte og dedikerte mennesker, og det er jeg veldig takknemlig for at jeg har hatt muligheten til, sier Kaspersen.

Aimée Kaspersen. Foto: Silje Bullgård Photography.

Kaspersen er prosjektleder og frivillig i LMSO. Hun står bak teaterforestillingen “Man er først og fremst menneske”, som er utformet i samarbeid med LMSO. Teaterforestillingen har nettopp fullført sin turné nord i landet — og reiser forhåpentligvis snart på turné sør i landet.

— Det har vært helt spesielt å få jobbe med så mange flotte og dedikerte mennesker, og det er jeg veldig takknemlig for at jeg har hatt muligheten til, sier Kaspersen.

— Jeg kunne ikke gjort alt dette alene, og mange av LMSO sine medlemmer har bidratt i denne prosessen. Vil bruke anledningen til å takke alle disse, og ikke minst takke LMSO og alle som har bidratt til selve forestillingen for at dere turte å satse på dette!

— Har kostet, men gitt mye tilbake

LMSO opprettet Ildsjelprisen i 2018. Med denne prisen vil vi hedre frivilligheten i organisasjonen. Du kan gjerne lese mer om formelle kriterier og nomineringsprosessen for Ildsjelprisen.

— Jeg ble veldig rørt over å få denne oppmerksomheten, det var overhodet ikke forventet! Det har kostet, men har også gitt meg mye tilbake. Jeg har virkelig tro på både prosjektet og på arbeidet LMSO gjør. Jeg er så mange møter og erfaringer rikere. Tusen takk! sier Kaspersen.

Styremedlem Thale Juul delte ut årets Ildsjelpris på LMSOs Landsmøte 2018 (20.-21. oktober).

Du kan se videoen av livestreamen fra utdelingen under, eller på vår Facebook-side.

(Teksten fortsetter etter videoen.)

https://www.facebook.com/Landsforeningenmotseksuelleovergrep/videos/540909762997504/

 

Fotografi av en skulptur. Skulpturen er en menneskelignende figur med menneskelignende torso og to ben som er smeltet sammen i et, så det ligner et skjørt som ender i en traktform. Personen holder armene smeltet sammen rundt en kule av gull på midten av kroppen.
Årets ildsjelpris er en skulptur spesiallaget av kunstner Ingunn Dalin.
Foto: Andrea Bruer

— Alle i LMSO er ildsjeler

— Årets idlsjel er en utmerkelse som går til en som har utvist særlig personlig initiativ og/eller innsats i organisasjonsregi. Årets idlsjelkomité har bestått av et medlem, daglig leder, og meg som styremedlem.

— Aller først vil jeg ønske å takke alle som gjør et arbeid i regi av LMSO. Alle er ildsjeler. Det er derfor man engasjerer seg og bruker tid på LMSO, sa Juul.

— Tusen hjertelig takk for alt dere gjør, alle timene dere legger ned og den påvirkningen dere har, det er viktig arbeid.

— Gjør alt for å gjennomføre prosjektet i opplysningens ånd

Nominasjonene av Kaspersen ble lest opp på livestreamen, og vektla Kaspersens beslutning om å fortsette gjennomføringen av teaterprosjektet selv om budsjettet ble amputert.

Her er et utdrag fra en nominasjonene til Kaspersen:

“Seksuelle overgrep, særlig i nære relasjoner, er en tematikk som kan være vanskelig å formidle kunnskap om på en slik måte at andre mennesker forstår det komplekse. Aimée Kaspersen har funnet en spennende måte som viser både det såre og det sterke hos mennesker som har opplevd overgrep.

Når budsjettet til prosjektet ble amputert gikk Aimée, som selvstendig næringsdrivende, inn for å gjennomføre dette prosjektet helt uten lønn. Å sette opp en teaterstykke, og å få den ut på «veien» er en omfattende arbeid, som hun har sjonglert med sammen med annen jobb å kompensere manglende inntekter. Det må jo bli jobbing døgnet rundt til slutt.

Som prosjektleder kunne Aimée valgt å skrinlegge denne turneen, men som den ildsjelen hun er, gjør hun heller alt for at det skal gjennomføres i opplysningens ånd.”

Regionsansvarlige Vaalund og Harestad også nominerte

Fotografi av kvinne med kort hår og briller som smiler og har blikket rettet mot et punkt utenfor kameraet.
Ingrid Johanne Vaalund, ildsjel og regionsansvarlig i LMSO.

— Basert på utlysninga på Facebook kom det inn nominasjoner på tre forskjellige kandidater, sa Juul under utdelingen av prisen.

Juul fortalte at de to andre nominerte de ønsket å gi en anerkjennelse til er Ingrid Vaalund og Gro Harestad.

Vaalund og Harestad er regionsansvarlige for henholdsvis Aust-Telemark/Østlandet og Rogaland.

Her er et utdrag fra en nominasjon til Vaalund:

“Jeg velger å nominere Ingrid Vaalund for alt den alltid parate innsatsen for LMSO. Alt hun gjør, fra apell-renskriving-møter til brobygging, ja, det har løftet LMSO som organisasjon.”

Foto av kvinne som smiler bredt og ser inn i kamera. Hun har lysebrunt/mellomblondt hår til skuldrene, blå øyne og en pologenser i en tåkeblå farge. Bakgrunnen er en røff betongvegg i grå med hvite og sorte malingsflekker på. Fotoet er tatt fra litt under skuldrene og opp.
Gro Harestad, regionsansvarlig og ildsjel i LMSO.

Og et utdrag fra en nominasjon til Harestad:

“Gro har gjort en stor innsats når det gjelder å sette seksuelle overgrep og traumer på dagsordenen i samfunnet. Hun sto på en stol foran stortinget og talte barnas sak under ‘Foreldreopprøret’ med en appell om ‘Overgrep som folkehelseproblem også i barnehagen’.

Ellers viser jeg til rapporteringsskjemaet til regionsansvarlige. Den viser innsats på organisasjons- og politisk plan, og en liste med imponerende utgitte tekster.”

Ufarliggjøre overgrep som tema

Forestilingen Kaspersen har utformet viser helt vanlige mennesker som har hatt ulike møter med både politi, helsevesen og rettsstaten

Norge. Den viser senvirkninger etter seksuelle overgrep og tanker om psykisk helse. Den viser tall og statistikk – men viktigst av alt, den viser noen av individene bak tallene – for hvem er egentlig de?

Foto av en teaterscene. På en rød mur laget av røde klosser (tre i høyden og fem i bredden) sitter tre mennesker: En mann med olaskjorte, sort bukse og skjegg og en kvinne med brunt hår og panenlugg hvis hode titter frem over mannens skulder. Bak kvinnen sitter en andre kvinne og omfavner begge de to foran seg. Gulvet er sort. I bakgrunnen ser vi en vegg satt opp av grå pappesker.
Foto: Aimée Kaspersen – fra forestilling 2017

Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) og Aimée Kaspersen Produksjoner har inngått et samarbeid for å belyse tematikken på en nyskapende måte. Teater har et unikt potensiale i formidling av erfaringer og fakta.

De håper å åpne for en dialog som på sikt kan bevisstgjøre folk i det daglige og ufarliggjøre overgrep som tema. Dette gjøres gjennom foredrag, dokumentarteater og i ettersnakk hvor publikum kan delta.

Målet med teaterforestillingen er et samfunn som er bedre rustet til å se og forebygge seksuelle overgrep, men også bidra til et samfunn som møter overgrepsutsatte som det de er: først og fremst mennesker.