Om oss
Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) er en medlemsbasert interesseorganisasjon med formål om å sette seksuelle overgrep og traumer på dagsordenen i samfunnet.
Organisasjonen har et særlig fokus på arbeid mot seksuelle overgrep i nære relasjoner og er opptatt av en kjønnsnøytral tilnærming til tematikken.
Vi har i tillegg fokus på det tverrfaglige samarbeidet mellom forskning, fag og erfaring som en felles plattform i arbeidet mot overgrep.
Landsforeningen mot seksuelle overgrep formidler også brukerstemmer.
Organisasjonen er politisk og religiøst nøytral.
ORGANISASJON
LMSO praktiserer bruker- og medlemspåvirkning gjennom demokrati. Vår strategi- og handlingsplan, vedtatt av Landsmøtet, legger rammene for organisasjonens arbeid.
I nettverket rundt landsmøtet, styret og stab organiseres aktiviteten, koordinert av regionsansvarlig.
Nettverket ellers består av medlemmer og frivillige. Disse kan være utsatte, pårørende, fagfolk og andre interesserte. LMSO samarbeider også med organisasjoner og offentlige instanser.
Organisasjonen driftes på midler fra Helsedirektoratet, medlemsinntekter og gaver. Prosjekter og forskjellig aktivitet gjennomfører vi med tilskudd fra Extrastiftelsen, Bufdir, fylkeskommunene med flere. LMSO er en godkjent søkerorganisasjon hos Stiftelsen DAM (tidligere Extrastiftelsen). Per i dag tar vi ikke inn nye prosjekter, da vi allerede er over kapasitet i prosjekter å følge opp. Vi oppdaterer nettsidene våre når det er aktuelt for oss å vurdere å være søkerorganisasjon for prosjekter igjen.
ANSATTE
Rødseth tiltrådte som generalsekretær i LMSO (100% stilling) den 1. januar 2022. Rødseth har kunnskap om blant annet menneskehandel, traumebehandling, terapeutiske arbeidsmetoder, rettssystemet vårt og velferdsstaten – og hvordan man kan yte tjenester til mennesker uten rettigheter innenfor dette systemet.
Rødseth har også erfaring med å gi veiledning og holde foredrag, skrive høringsuttalelser og delta på møter med politikere og beslutningstakere, samt bidra til rapporter og prosjekter.
I 2019 fikk hun ansvaret for Pro Sentrets arbeid med handlingsplanen mot voldtekt 2019-2021, og har siden sittet i en arbeidsgruppe i Politidirektoratet. Dette resulterte midler til prosjektet “Det er nok nå”, med et spesifikt fokus på voldtekt og sexsalg. Prosjektet fikk midler til å driftes gjennom 2021. Rødseth hadde ansvar for prosjektet i sin helhet.
Rødseth har også en bachelor i vernepleie, og har blant annet jobbet som ledende miljøterapeut, miljøarbeider samt avlaster.
I tillegg har hun undervist for studenter på VID vitenskapelige høgskole, holdt flere foredrag om overgrep og bidratt til å arrangere demonstrasjoner og dialogmøter.
Rødseth har i tillegg innsikt i prosesser og institusjoner i blant annet kommuner samt helse- og rettsvesen på flere forskjellige nivåer.
Rødseth er godt vant til å uttale seg til pressen om overgrep og voldtekt. Hun har blant annet vært med i en episode av Trygdekontoret, der temaet var voldtekt.
Dokumentaren “Stolt av deg” handler om både den emosjonelle prosessen og rettsprosessen i etterkant av hennes egenerfaring.
I tillegg er Rødseth godt vant med å skrive kronikker om tematikken.
Styret
Bjarne Hansen (46) er psykologspesialist og professor ved UiB og Haukeland Universitetssykehus. Han har lang erfaring med å arbeide med mennesker i sårbare livssituasjoner, og er opptatt av hvordan systemer fungerer – for at pasienten/brukeren skal få et optimalt tjenestetilbud. Hans motivasjon for å være med i styret til LMSO er for å få til endringer i systemer og organisasjoner.
- Leder, Klinikk for 4-dagers behandling, Haukeland universitetssjukehus
- Professor, Senter for krisepsykologi, UiB
- Co-Director, Bergen Center for Brain Plasticity (BCBP)
Vedal er helsefaglig utdannet med blant annet videreutdanning i psykisk helsearbeid og med en mastergrad i ledelse og administrasjon.
Hun har lang erfaring innen spesialisthelsetjenesten i psykisk helsevern der oppgavene i hovedsak har vært arbeid med prinsipielle og klinikkovergripende saker, både strategisk og koordinerende.
Fra 2014 har hun vært ansatt som internrevisor i konsernrevisjonen i Helse Sør-Øst RHF.
Elsa Helen Kaltvedt, styremedlem siden 2021
Kaltvedt har siden 2000 vært ansatt ved Universitetet i Stavanger innen fagområdene pedagogikk og spesialpedagogikk i barnehagelærerutdanningen: "I perioden fram til år 2000 har jeg erfaring fra arbeid med barn og unge i barnehage og skole. I tillegg har jeg lengre erfaring som ansatt innen barnepsykiatri og pedagogisk-psykologisk tjeneste.
Gjennom mitt arbeide har jeg blant annet arbeidet med barn og unge som har vært utsatt for vold og seksuelle overgrep, og i mitt nåværende arbeide er jeg involvert i undervisningsopplegg om temaet vold og seksuelle overgrep. Jeg er opptatt av å løfte fram kunnskap om vold og overgrep i et samfunnsperspektiv, samt bidra til at kunnskapen kan implementeres på alle nivå i samfunnet og ovenfor personal og organisasjoner der barn og unge ferdes."
Line Amelia Drage (28 år), styremedlem siden 2022
Drage er barnevernspedagog med videreutdanning i forebygging og håndtering av utfordrende atferd.
Hun har erfaring fra tjenester til personer med utviklingshemming, og arbeider for å få inn et traumebevisst perspektiv i tjenestene.
Drage ønsker å være med i LMSO for å kunne jobbe med forebygging av seksuelle overgrep særskilt mot personer med nedsatt funksjonsevne, herunder spesielt barn og eldre. Hun et stort engasjement for å forebygge og hjelpe de som har vært utsatt for overgrep.
Tine Brager Hynne, styremedlem siden 2022
Hynne er utdannet tegnspråktolk og psykoterapeut. Hun abeider som rådgiver i en stiftelse, og har blant annet utarbeidet prosedyre ved seksuelle overgrep i BUFDIR. Hun arbeider terapeutisk med personer som har vært utsatt for overgrep.
Hynne ønsker å være med i styret i LMSO for å bidra til åpenhet, informasjon, og fjerne tabuer rundt seksuelle overgrep.
Tone Kronlund, varamedlem siden 2022
Utdannet barnevernspedagog, COS-P sertifisert, masterstudent. Avdelingsleder på institusjon i barne- og familieetaten. Arbeider til daglig med barn med traumeuttrykk. Har skrevet om hvordan man kan møte overgriper med respekt, uten å anerkjenne handlingene. Vil gjerne bidra med et tydelig barne- og familieperspektiv inn i LMSO, og at det må snakkes om overgrep.
Wasi Raza Naqvi, varamedlem siden 2022
Barnevernspedagog og masterstudent (helsevitenskap). Har erfaring fra videregående skole, og som fengselsbetjent.
Jobber i dag som rådgiver i oppfølgingstjenesten. Er opptatt av å øke kunnskap om konsekvenser av overgrep. Har interkulturell erfaring, og vil bidra inn i styret i LMSO med å bygge bro mellom kultur fra Norge og Midt-Østen. Vil også bidra med et faglig og interkulturelt perspektiv.
HISTORIKK
Organisasjonen byttet navn fra Blålys til Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) 12. mai 2013, og gikk med dette fra å være en brukerorganisasjon til interesseorganisasjon.
LMSO opprettet Ildsjelprisen i 2018. Med denne prisen vil vi hedre frivilligheten i organisasjonen. Les gjerne mer om kriteriene og nomineringsprosessen.
Blålysprisen er en pris som søker å hedre personer eller organisasjoner som har satt spesielt fokus på overgrep. Blålysprisen har blitt delt ut med ujevne mellomrom fra organisasjonen startet opp i 2004. LMSO har valgt å videreføre tradisjonen.
Tidligere vinnere av Blålysprisen:
→ Traumeteamet ved tidligere Betania Malvik
→ Anna Louise Kirkengen
→ Mental Helse
→ Mary-Ann Oshaug
→ Herbjørg Wassmo
→ Renate Lyse (Grunnla Blålys i 2004)
Om oss
REGIONER
HVA ER SEKSUELLE OVERGREP?
Overgrep er alvorlig kriminalitet
Psykologisk definisjon
Juridisk definisjon
Dine seksuelle rettigheter
Juridiske rettigheter