Om oss
Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) er en medlemsbasert interesseorganisasjon med formål om å sette seksuelle overgrep og traumer på dagsordenen i samfunnet.
Organisasjonen har et særlig fokus på arbeid mot seksuelle overgrep i nære relasjoner og er opptatt av en kjønnsnøytral tilnærming til tematikken.
Vi har i tillegg fokus på det tverrfaglige samarbeidet mellom forskning, fag og erfaring som en felles plattform i arbeidet mot overgrep.
Landsforeningen mot seksuelle overgrep formidler også brukerstemmer.
Organisasjonen er politisk og religiøst nøytral.
ORGANISASJON
LMSO praktiserer bruker- og medlemspåvirkning gjennom demokrati. Vår strategi- og handlingsplan, vedtatt av Landsmøtet, legger rammene for organisasjonens arbeid.
I nettverket rundt landsmøtet, styret og stab organiseres aktiviteten, koordinert av regionsansvarlig.
Nettverket ellers består av medlemmer og frivillige. Disse kan være utsatte, pårørende, fagfolk og andre interesserte. LMSO samarbeider også med organisasjoner og offentlige instanser.
Organisasjonen driftes på midler fra Helsedirektoratet, medlemsinntekter og gaver. Prosjekter og forskjellig aktivitet gjennomfører vi med tilskudd fra Extrastiftelsen, Bufdir, fylkeskommunene med flere. LMSO er en godkjent søkerorganisasjon hos Stiftelsen DAM (tidligere Extrastiftelsen). Per i dag tar vi ikke inn nye prosjekter, da vi allerede er over kapasitet i prosjekter å følge opp. Vi oppdaterer nettsidene våre når det er aktuelt for oss å vurdere å være søkerorganisasjon for prosjekter igjen.

ANSATTE
Rødseth tiltrådte som generalsekretær i LMSO (100% stilling) den 1. januar 2022. Rødseth har kunnskap om blant annet menneskehandel, traumebehandling, terapeutiske arbeidsmetoder, rettssystemet vårt og velferdsstaten – og hvordan man kan yte tjenester til mennesker uten rettigheter innenfor dette systemet.
Rødseth har også erfaring med å gi veiledning og holde foredrag, skrive høringsuttalelser og delta på møter med politikere og beslutningstakere, samt bidra til rapporter og prosjekter.
I 2019 fikk hun ansvaret for Pro Sentrets arbeid med handlingsplanen mot voldtekt 2019-2021, og har siden sittet i en arbeidsgruppe i Politidirektoratet. Dette resulterte midler til prosjektet “Det er nok nå”, med et spesifikt fokus på voldtekt og sexsalg. Prosjektet fikk midler til å driftes gjennom 2021. Rødseth hadde ansvar for prosjektet i sin helhet.
Rødseth har også en bachelor i vernepleie, og har blant annet jobbet som ledende miljøterapeut, miljøarbeider samt avlaster.
I tillegg har hun undervist for studenter på VID vitenskapelige høgskole, holdt flere foredrag om overgrep og bidratt til å arrangere demonstrasjoner og dialogmøter.
Rødseth har i tillegg innsikt i prosesser og institusjoner i blant annet kommuner samt helse- og rettsvesen på flere forskjellige nivåer.
Rødseth er godt vant til å uttale seg til pressen om overgrep og voldtekt. Hun har blant annet vært med i en episode av Trygdekontoret, der temaet var voldtekt.
Dokumentaren “Stolt av deg” handler om både den emosjonelle prosessen og rettsprosessen i etterkant av hennes egenerfaring.
I tillegg er Rødseth godt vant med å skrive kronikker om tematikken.
Andrea Bruer har vært ansatt i LMSO siden 2018. Ansvarsområdene hennes inkluderer blant annet nettsiden vår (både innholdsproduksjon og dialog med leverandør), nyhetsbrev, drift av IT-systemer, grafisk design og videoproduksjon, innholdsproduksjon til sosiale medier og rådgivning om alt fra mediekontakt til valg av IT-løsninger.
I tillegg har hun ansvar for strategier knyttet til IT, medier og kommunikasjon, og bistår generalsekretær i blant annet søknadsskriving og kronikkskriving.
Hun brenner for frivilligheten og har 15 års erfaring fra frivillig sektor på forskjellige nivåer og i diverse roller: Eksempelvis frivillig nettredaktør, skribent og medlem i diverse tidsskrifters redaksjoner, kommunikasjonsansvarlig styremedlem og folkevalgt politisk verv.
Bruer har en bachelorgrad i medier og kommunikasjon fra OsloMet, med emner innen blant annet foto, web, video, journalistikk, språklig kommunikasjon og grafisk design. Hun har også tatt videreutdannings-enkeltemner innen webutvikling ved NTNU, samt emner innen fagfeltene medier, kommunikasjon og grafisk design ved OsloMet.
Bruer er også medeviter med mastergrad i medievitenskap fra UiO, med emner innen blant annet retorikk, medie-estetikk og sosiale medier.
Hun har tidligere jobbet blant annet som frilansjournalist for IT-nettavisen digi.no og det norske teknologinettstedet Tek.no.

Styret
Folgerø er rektor på en videregående skole, og skrevet heftet "Da far ble overgriper".
Hun har blant annet vært kommunalsjef for oppvekst og levekår i Rennesøy kommune, og er nå leder i Lærerprofesjonens etiske råd og styremedlem i BISS Chair Board Stavanger.
– Mitt engasjement er å bidra til å løfte frem overgrep som et samfunnsproblem som må bekjempes gjennom systematisk forskningsbasert arbeid.
Vedal er helsefaglig utdannet med blant annet videreutdanning i psykisk helsearbeid og med en mastergrad i ledelse og administrasjon.
Hun har lang erfaring innen spesialisthelsetjenesten i psykisk helsevern der oppgavene i hovedsak har vært arbeid med prinsipielle og klinikkovergripende saker, både strategisk og koordinerende.
Fra 2014 har hun vært ansatt som internrevisor i konsernrevisjonen i Helse Sør-Øst RHF.
Sekretær i LMSO, Tonje Rønning-Sorkness, ble først valgt inn på landsmøtet 2020.
Rønning-Sorkness har erfaring som daglig leder i barnehage, og en rekke verv, hoved konserntillitsvalgt i Nordlandia, nestleder i barnehageutvalget, og jobber på organisatorisk nivå med kompetanseheving og tverrfaglig arbeid rundt overgrep.
– Jeg vil bidra i arbeidet med å belyse og opplyse samfunnet om forebyggende tverrfaglig arbeid og kompetansehevingstiltak rundt seksuelle overgrep.
Styremedlem Gunn Mirja Eikseth, ny i styret i 2021, skriver følgende om seg selv: " Jeg bor i Alta med min mann, sønn på 14 og to jenter på 10 år. Jeg er utdannet barnehagelærer (99) og har med årene tatt spesialpedagogikk og forebyggende psykisk helsearbeid rettet mot barn og unge. Jeg har sittet i høgskolestyret til Høgskolen i Finnmark 1997-1998.
Jeg har erfaring fra barnehage, skole og boliger. Jeg har også jobbet i noen år i SMISO Vest-Finnmark, nå heter sentrene Nok. Mitt engasjement mot seksuelle overgrep begynte da jeg som tenåring i Larvik hadde mennesker i min omgangskrets som var utsatt, og som fikk god hjelp da Incestsenteret i Vestfold åpnet.
Jeg ønsker å sitte i styret til LMSO for å være med å påvirke landet til å bli et tryggere sted, og gleder meg å bidra med min kompetanse og erfaring."
Styremedlem Elsa Helen Kaltvedt, også ny i styret i 2021, har siden 2000 vært ansatt ved Universitetet i Stavanger innen fagområdene pedagogikk og spesialpedagogikk i barnehagelærerutdanningen: "I perioden fram til år 2000 har jeg erfaring fra arbeid med barn og unge i barnehage og skole. I tillegg har jeg lengre erfaring som ansatt innen barnepsykiatri og Pedagogisk-psykologisk tjeneste.
Gjennom mitt arbeide har jeg blant annet arbeidet med barn og unge som har vært utsatt for vold og seksuelle overgrep, og i mitt nåværende arbeide er jeg involvert i undervisningsopplegg om temaet vold og seksuelle overgrep.
Jeg er opptatt av å løfte fram kunnskap om vold og overgrep i et samfunnsperspektiv, samt bidra til at kunnskapen kan implementeres på alle nivå i samfunnet og ovenfor personal og organisasjoner der barn og unge ferdes."
Varamedlem Monica Hauglien, også nyvalgt i 2021, er også engasjert i tematikken LMSO arbeider med: "Jeg arbeider som fagkonsulent i Habiliteringstjenesten for voksne Helse-Nord Trøndelag. Utdannet Vernepleier med videreutdanning i sexologi og funksjonshemming, og Spesialpedagogikk. Jeg sitter i et landsdekkende nettverk for fagpersoner som arbeider med seksualitet og funksjonshemming (NFSS). Jeg har ti års erfaring med styrearbeid fra Fellesorganisasjonen og Norsk Epilepsiforbund."
Enda et nytt varamedlem i styret fra og med 2021 er Heidi Persdatter Greiner Haaker, som blant annet har lang fartstid innen politikken: "Jeg har vært politisk aktiv siden jeg var 17 år. Vært på Sametinget med diverse lederverv i komiteer og vært i kommunestyre som leder i komite. Sittet i fylkesstyret i Akershus AP. Kjenner mye politikere over hele landet.
Har vært utsatt for overgrep i mange år. Har bearbeidet det gjennom psykologbesøk og samtaler. Har jobbet aktivt politisk med overgrep og voldssaker. Er utøvende kunstner.
Jobber som arbeidsleder for mennesker i varig tilrettelagt arbeid. Brenner for denne saken."

HISTORIKK
Organisasjonen byttet navn fra Blålys til Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) 12. mai 2013, og gikk med dette fra å være en brukerorganisasjon til interesseorganisasjon.
LMSO opprettet Ildsjelprisen i 2018. Med denne prisen vil vi hedre frivilligheten i organisasjonen. Les gjerne mer om kriteriene og nomineringsprosessen.
Blålysprisen er en pris som søker å hedre personer eller organisasjoner som har satt spesielt fokus på overgrep. Blålysprisen har blitt delt ut med ujevne mellomrom fra organisasjonen startet opp i 2004. LMSO har valgt å videreføre tradisjonen.
Tidligere vinnere av Blålysprisen:
→ Traumeteamet ved tidligere Betania Malvik
→ Anna Louise Kirkengen
→ Mental Helse
→ Mary-Ann Oshaug
→ Herbjørg Wassmo
→ Renate Lyse (Grunnla Blålys i 2004)

Om oss
REGIONER
HVA ER SEKSUELLE OVERGREP?
Overgrep er alvorlig kriminalitet
Psykologisk definisjon
Juridisk definisjon
Dine seksuelle rettigheter
Juridiske rettigheter