LMSO

Fra kunnskap til handling -Sammen mot seksuelle overgrep

  • Om LMSO
    • Om oss
      • Organisasjon
      • Ansatte
      • Styret
      • Historikk
    • Vårt arbeid
      • Interessepolitisk arbeid
      • Organisasjonsdokumenter
      • Erfaringer og samarbeid
      • Samlinger og fagseminar
    • Ressursbank
    • Regioner
      • Troms og Finnmark
      • Nordland
      • Midt-Norge
      • Sør
      • Østlandet
    • Hva er seksuelle overgrep?
    • Trenger du hjelp?
  • Bli medlem, frivillig eller gi et bidrag
  • Nyheter
  • Nyhetsbrev
  • Aktivitetskalender
  • Kontakt
  • English
Hold ned cmd tasten og trykk + / -Hold ned ctrl tasten og trykk + / -
AAA

Om oss

Om oss

Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) er en medlemsbasert interesseorganisasjon med formål om å sette seksuelle overgrep og traumer på dagsordenen i samfunnet.

Organisasjonen har et særlig fokus på arbeid mot seksuelle overgrep i nære relasjoner og er opptatt av en kjønnsnøytral tilnærming til tematikken.

Vi har i tillegg fokus på det tverrfaglige samarbeidet mellom forskning, fag og erfaring som en felles plattform i arbeidet mot overgrep.

Landsforeningen mot seksuelle overgrep formidler også brukerstemmer.

Organisasjonen er politisk og religiøst nøytral.

ORGANISASJON

LMSO praktiserer bruker- og medlemspåvirkning gjennom demokrati. Vår strategi- og handlingsplan, vedtatt av Landsmøtet, legger rammene for organisasjonens arbeid.

LMSO er en nettverksorganisert interesseorganisasjon. Det vil si at virksomheten består av en kjerne: landsmøtet som øverste organ, samt styret og stab som står for den daglige driften. Expand

I nettverket rundt landsmøtet, styret og stab organiseres aktiviteten, koordinert av regionsansvarlig.

Nettverket ellers består av medlemmer og frivillige. Disse kan være utsatte, pårørende, fagfolk og andre interesserte. LMSO samarbeider også med organisasjoner og offentlige instanser.

Organisasjonen driftes på midler fra Helsedirektoratet, medlemsinntekter og gaver. Prosjekter og forskjellig aktivitet gjennomfører vi med tilskudd fra Extrastiftelsen, Bufdir, fylkeskommunene med flere. LMSO er en godkjent søkerorganisasjon hos Stiftelsen DAM (tidligere Extrastiftelsen). Per i dag tar vi ikke inn nye prosjekter, da vi allerede er over kapasitet i prosjekter å følge opp. Vi oppdaterer nettsidene våre når det er aktuelt for oss å vurdere å være søkerorganisasjon for prosjekter igjen.

Foto i gråblå toner av byggeklosser i tre på en hvit, nøytral bakgrunn. Det er omtrent fire i bredden og tre i høyden, plassert hulter til bulter. Øverst i bildet er det en menneskehånd i gråblå toner som holder en byggekloss. Byggeklossen hånden holder er i en sterk okergul farge.

ANSATTE

Generalsekretær Line K. Rødseth Expand

Rødseth tiltrådte som generalsekretær i LMSO (100% stilling) den 1. januar 2022. Rødseth har kunnskap om blant annet menneskehandel, traumebehandling, terapeutiske arbeidsmetoder, rettssystemet vårt og velferdsstaten – og hvordan man kan yte tjenester til mennesker uten rettigheter innenfor dette systemet.

Rødseth har også erfaring med å gi veiledning og holde foredrag, skrive høringsuttalelser og delta på møter med politikere og beslutningstakere, samt bidra til rapporter og prosjekter.

I 2019 fikk hun ansvaret for Pro Sentrets arbeid med handlingsplanen mot voldtekt 2019-2021, og har siden sittet i en arbeidsgruppe i Politidirektoratet. Dette resulterte midler til prosjektet “Det er nok nå”, med et spesifikt fokus på voldtekt og sexsalg. Prosjektet fikk midler til å driftes gjennom 2021. Rødseth hadde ansvar for prosjektet i sin helhet.

Rødseth har også en bachelor i vernepleie, og har blant annet jobbet som ledende miljøterapeut, miljøarbeider samt avlaster.

I tillegg har hun undervist for studenter på VID vitenskapelige høgskole, holdt flere foredrag om overgrep og bidratt til å arrangere demonstrasjoner og dialogmøter.

Rødseth har i tillegg innsikt i prosesser og institusjoner i blant annet kommuner samt helse- og rettsvesen på flere forskjellige nivåer.

Rødseth er godt vant til å uttale seg til pressen om overgrep og voldtekt. Hun har blant annet vært med i en episode av Trygdekontoret, der temaet var voldtekt.

Dokumentaren “Stolt av deg” handler om både den emosjonelle prosessen og rettsprosessen i etterkant av hennes egenerfaring.

I tillegg er Rødseth godt vant med å skrive kronikker om tematikken.

digital

Styret

Styreleder Bjarne Hansen Expand

Bjarne Hansen (46) er psykologspesialist og professor ved UiB og Haukeland Universitetssykehus. Han har lang erfaring med å arbeide med mennesker i sårbare livssituasjoner, og er opptatt av hvordan systemer fungerer – for at pasienten/brukeren skal få et optimalt tjenestetilbud. Hans motivasjon for å være med i styret til LMSO er for å få til endringer i systemer og organisasjoner.

  • Leder, Klinikk for 4-dagers behandling, Haukeland universitetssjukehus
  • Professor, Senter for krisepsykologi, UiB
  • Co-Director, Bergen Center for Brain Plasticity (BCBP)
Nestleder Torun Melhus Vedal Expand

Vedal er helsefaglig utdannet med blant annet videreutdanning i psykisk helsearbeid og med en mastergrad i ledelse og administrasjon.

Hun har lang erfaring innen spesialisthelsetjenesten i psykisk helsevern der oppgavene i hovedsak har vært arbeid med prinsipielle og klinikkovergripende saker, både strategisk og koordinerende.

Fra 2014 har hun vært ansatt som internrevisor i konsernrevisjonen i Helse Sør-Øst RHF.

Resten av styret

Expand

Elsa Helen Kaltvedt, styremedlem siden 2021
Kaltvedt har siden 2000 vært ansatt ved Universitetet i Stavanger innen fagområdene pedagogikk og spesialpedagogikk i barnehagelærerutdanningen: "I perioden fram til år 2000 har jeg erfaring fra arbeid med barn og unge i barnehage og skole. I tillegg har jeg lengre erfaring som ansatt innen barnepsykiatri og pedagogisk-psykologisk tjeneste.

Gjennom mitt arbeide har jeg blant annet arbeidet med barn og unge som har vært utsatt for vold og seksuelle overgrep, og i mitt nåværende arbeide er jeg involvert i undervisningsopplegg om temaet vold og seksuelle overgrep. Jeg er opptatt av å løfte fram kunnskap om vold og overgrep i et samfunnsperspektiv, samt bidra til at kunnskapen kan implementeres på alle nivå i samfunnet og ovenfor personal og organisasjoner der barn og unge ferdes."

Line Amelia Drage (28 år), styremedlem siden 2022
Drage er barnevernspedagog med videreutdanning i forebygging og håndtering av utfordrende atferd.
Hun har erfaring fra tjenester til personer med utviklingshemming, og arbeider for å få inn et traumebevisst perspektiv i tjenestene.
Drage ønsker å være med i LMSO for å kunne jobbe med forebygging av seksuelle overgrep særskilt mot personer med nedsatt funksjonsevne, herunder spesielt barn og eldre. Hun et stort engasjement for å forebygge og hjelpe de som har vært utsatt for overgrep.

Tine Brager Hynne, styremedlem siden 2022
Hynne er utdannet tegnspråktolk og  psykoterapeut. Hun abeider som rådgiver i en stiftelse, og har blant annet utarbeidet prosedyre ved seksuelle overgrep i BUFDIR. Hun arbeider terapeutisk med personer som har vært utsatt for overgrep.
Hynne ønsker å være med i styret i LMSO for å bidra til åpenhet, informasjon, og fjerne tabuer rundt seksuelle overgrep.

Grete Tengsareid Søvik, styremedlem siden 2022
Utdannet teolog, phd i praktisk teologi. Arbeider som veileder i NAV med arbeidsavklaring og uføretrygd for unge voksne. Har god forståelse av offentlig forvaltning og kvalitetssikring. Har organisasjons- og styreerfaring og erfaring i å forholde seg til mennesker som har vært utsatt.
Opptatt av at større internkontroll i kristne organisasjoner kan bidra til å forebygge seksuelle overgrep, og ønsker å bidra med dette inn i LMSO.

Tone Kronlund, varamedlem siden 2022
Utdannet barnevernspedagog, COS-P sertifisert, masterstudent. Avdelingsleder på institusjon i barne- og familieetaten. Arbeider til daglig med barn med traumeuttrykk. Har skrevet om hvordan man kan møte overgriper med respekt, uten å anerkjenne handlingene. Vil gjerne bidra med et tydelig barne- og familieperspektiv inn i LMSO, og at det må snakkes om overgrep.

Wasi Raza Naqvi, varamedlem siden 2022
Barnevernspedagog og masterstudent (helsevitenskap). Har erfaring fra videregående skole, og som fengselsbetjent.
Jobber i dag som rådgiver i oppfølgingstjenesten. Er opptatt av å øke kunnskap om konsekvenser av overgrep. Har interkulturell erfaring, og vil bidra inn i styret i LMSO med å bygge bro mellom kultur fra Norge og Midt-Østen. Vil også bidra med et faglig og interkulturelt perspektiv.

 

Nærbilde av en løvetann. Bakgrunnen er uskarp og i blågrå toner. På skrått miderst i bildet er løvetannhodet i en sterk okergul farge.

HISTORIKK

Landsforeningen mot seksuelle overgrep ble stiftet 1. oktober 2004, da som «Blålys, Landsforeningen for seksuelt misbrukte». Målet var å fremme overgrepsutsatte sine rettigheter og bidra til etablering av behandlingstilbud for mennesker med traumer etter seksuelle overgrep. Expand

Organisasjonen byttet navn fra Blålys til Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) 12. mai 2013, og gikk med dette fra å være en brukerorganisasjon til interesseorganisasjon.

LMSO opprettet Ildsjelprisen i 2018. Med denne prisen vil vi hedre frivilligheten i organisasjonen. Les gjerne mer om kriteriene og nomineringsprosessen.

Blålysprisen er en pris som søker å hedre personer eller organisasjoner som har satt spesielt fokus på overgrep. Blålysprisen har blitt delt ut med ujevne mellomrom fra organisasjonen startet opp i 2004. LMSO har valgt å videreføre tradisjonen.

Tidligere vinnere av Blålysprisen:
→ Traumeteamet ved tidligere Betania Malvik
→ Anna Louise Kirkengen
→ Mental Helse
→ Mary-Ann Oshaug
→ Herbjørg Wassmo
→ Renate Lyse (Grunnla Blålys i 2004)

Nærbilde av en prestekrage fra siden/i profil i en blomstereng. Bakgrunnen er uskarp og i blågrå toner. Prestekragen er hvit og har en sterk okergul farge i
Om oss

Organisasjon
Ansatte
Styret
Historikk

VÅRT ARBEID

Interessepolitisk arbeid
Organisasjonsdokumenter
Erfaringer og samarbeid
Samlinger og fagseminar
Ressursbank

REGIONER

Våre regioner
Informasjonshefte
Hvordan bidra?

HVA ER SEKSUELLE OVERGREP?

Overgrep er alvorlig kriminalitet
Psykologisk definisjon 
Juridisk definisjon
Dine seksuelle rettigheter
Juridiske rettigheter

TRENGER DU HJELP?

Oversikt over støttetilbud
Organisasjoner og støttesentre
Hjelpetelefoner
Juridisk bistand

KONTAKT OG NYHETER

Bli medlem, frivillig eller gi et bidrag

Kontaktinfo
Kalender
Nyhetsbrev
Nyheter

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

På www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.

LMSO sentralt:
Ønsker du å besøke oss eller møte oss?
Kontakt [email protected] for å avtale tid og sted.

       

Postadresse:
Landsforeningen mot seksuelle overgrep
Torggata 31
0183 Oslo

Epost:
[email protected]
Organisasjonsnummer: 987 347 104
Kontonummer: 4312 13 71058

Bygget på WordPress av Smart Media | Design av Engasjert Byrå | Personvernerklæring