Aimée Kaspersen vinner av årets Ildsjelpris: — Helt spesielt å få jobbe med så mange flotte og dedikerte mennesker

Årest vinner av LMSO sin Ildsjelpris ble Aimée Viktoria Kaspersen for hennes enorme innsats med teaterforestillingen hennes «Man er først og fremst menneske — et vitnesbyrd».

— Jeg veldig rørt og sitter hjemme i stua og feller noen tårer. Tusen takk! Det har vært helt spesielt å få jobbe med så mange flotte og dedikerte mennesker, og det er jeg veldig takknemlig for at jeg har hatt muligheten til, sier Kaspersen.

Aimée Kaspersen. Foto: Silje Bullgård Photography.

Kaspersen er prosjektleder og frivillig i LMSO. Hun står bak teaterforestillingen «Man er først og fremst menneske», som er utformet i samarbeid med LMSO. Teaterforestillingen har nettopp fullført sin turné nord i landet — og reiser forhåpentligvis snart på turné sør i landet.

— Det har vært helt spesielt å få jobbe med så mange flotte og dedikerte mennesker, og det er jeg veldig takknemlig for at jeg har hatt muligheten til, sier Kaspersen.

— Jeg kunne ikke gjort alt dette alene, og mange av LMSO sine medlemmer har bidratt i denne prosessen. Vil bruke anledningen til å takke alle disse, og ikke minst takke LMSO og alle som har bidratt til selve forestillingen for at dere turte å satse på dette!

— Har kostet, men gitt mye tilbake

LMSO opprettet Ildsjelprisen i 2018. Med denne prisen vil vi hedre frivilligheten i organisasjonen. Du kan gjerne lese mer om formelle kriterier og nomineringsprosessen for Ildsjelprisen.

— Jeg ble veldig rørt over å få denne oppmerksomheten, det var overhodet ikke forventet! Det har kostet, men har også gitt meg mye tilbake. Jeg har virkelig tro på både prosjektet og på arbeidet LMSO gjør. Jeg er så mange møter og erfaringer rikere. Tusen takk! sier Kaspersen.

Styremedlem Thale Juul delte ut årets Ildsjelpris på LMSOs Landsmøte 2018 (20.-21. oktober).

Du kan se videoen av livestreamen fra utdelingen under, eller på vår Facebook-side.

(Teksten fortsetter etter videoen.)

Ildsjelprisen live fra landsmøtet 2018!

Posted by Landsforeningen mot seksuelle overgrep on Saturday, October 20, 2018

 

Fotografi av en skulptur. Skulpturen er en menneskelignende figur med menneskelignende torso og to ben som er smeltet sammen i et, så det ligner et skjørt som ender i en traktform. Personen holder armene smeltet sammen rundt en kule av gull på midten av kroppen.
Årets ildsjelpris er en skulptur spesiallaget av kunstner Ingunn Dalin.
Foto: Andrea Bruer

— Alle i LMSO er ildsjeler

— Årets idlsjel er en utmerkelse som går til en som har utvist særlig personlig initiativ og/eller innsats i organisasjonsregi. Årets idlsjelkomité har bestått av et medlem, daglig leder, og meg som styremedlem.

— Aller først vil jeg ønske å takke alle som gjør et arbeid i regi av LMSO. Alle er ildsjeler. Det er derfor man engasjerer seg og bruker tid på LMSO, sa Juul.

— Tusen hjertelig takk for alt dere gjør, alle timene dere legger ned og den påvirkningen dere har, det er viktig arbeid.

— Gjør alt for å gjennomføre prosjektet i opplysningens ånd

Nominasjonene av Kaspersen ble lest opp på livestreamen, og vektla Kaspersens beslutning om å fortsette gjennomføringen av teaterprosjektet selv om budsjettet ble amputert.

Her er et utdrag fra en nominasjonene til Kaspersen:

«Seksuelle overgrep, særlig i nære relasjoner, er en tematikk som kan være vanskelig å formidle kunnskap om på en slik måte at andre mennesker forstår det komplekse. Aimée Kaspersen har funnet en spennende måte som viser både det såre og det sterke hos mennesker som har opplevd overgrep.

Når budsjettet til prosjektet ble amputert gikk Aimée, som selvstendig næringsdrivende, inn for å gjennomføre dette prosjektet helt uten lønn. Å sette opp en teaterstykke, og å få den ut på «veien» er en omfattende arbeid, som hun har sjonglert med sammen med annen jobb å kompensere manglende inntekter. Det må jo bli jobbing døgnet rundt til slutt.

Som prosjektleder kunne Aimée valgt å skrinlegge denne turneen, men som den ildsjelen hun er, gjør hun heller alt for at det skal gjennomføres i opplysningens ånd.»

Regionsansvarlige Vaalund og Harestad også nominerte

Fotografi av kvinne med kort hår og briller som smiler og har blikket rettet mot et punkt utenfor kameraet.
Ingrid Johanne Vaalund, ildsjel og regionsansvarlig i LMSO.

— Basert på utlysninga på Facebook kom det inn nominasjoner på tre forskjellige kandidater, sa Juul under utdelingen av prisen.

Juul fortalte at de to andre nominerte de ønsket å gi en anerkjennelse til er Ingrid Vaalund og Gro Harestad.

Vaalund og Harestad er regionsansvarlige for henholdsvis Aust-Telemark/Østlandet og Rogaland.

Her er et utdrag fra en nominasjon til Vaalund:

«Jeg velger å nominere Ingrid Vaalund for alt den alltid parate innsatsen for LMSO. Alt hun gjør, fra apell-renskriving-møter til brobygging, ja, det har løftet LMSO som organisasjon.»

Foto av kvinne som smiler bredt og ser inn i kamera. Hun har lysebrunt/mellomblondt hår til skuldrene, blå øyne og en pologenser i en tåkeblå farge. Bakgrunnen er en røff betongvegg i grå med hvite og sorte malingsflekker på. Fotoet er tatt fra litt under skuldrene og opp.
Gro Harestad, regionsansvarlig og ildsjel i LMSO.

Og et utdrag fra en nominasjon til Harestad:

«Gro har gjort en stor innsats når det gjelder å sette seksuelle overgrep og traumer på dagsordenen i samfunnet. Hun sto på en stol foran stortinget og talte barnas sak under ‘Foreldreopprøret’ med en appell om ‘Overgrep som folkehelseproblem også i barnehagen’.

Ellers viser jeg til rapporteringsskjemaet til regionsansvarlige. Den viser innsats på organisasjons- og politisk plan, og en liste med imponerende utgitte tekster.»

Ufarliggjøre overgrep som tema

Forestilingen Kaspersen har utformet viser helt vanlige mennesker som har hatt ulike møter med både politi, helsevesen og rettsstaten

Norge. Den viser senvirkninger etter seksuelle overgrep og tanker om psykisk helse. Den viser tall og statistikk – men viktigst av alt, den viser noen av individene bak tallene – for hvem er egentlig de?

Foto av en teaterscene. På en rød mur laget av røde klosser (tre i høyden og fem i bredden) sitter tre mennesker: En mann med olaskjorte, sort bukse og skjegg og en kvinne med brunt hår og panenlugg hvis hode titter frem over mannens skulder. Bak kvinnen sitter en andre kvinne og omfavner begge de to foran seg. Gulvet er sort. I bakgrunnen ser vi en vegg satt opp av grå pappesker.
Foto: Aimée Kaspersen – fra forestilling 2017

Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) og Aimée Kaspersen Produksjoner har inngått et samarbeid for å belyse tematikken på en nyskapende måte. Teater har et unikt potensiale i formidling av erfaringer og fakta.

De håper å åpne for en dialog som på sikt kan bevisstgjøre folk i det daglige og ufarliggjøre overgrep som tema. Dette gjøres gjennom foredrag, dokumentarteater og i ettersnakk hvor publikum kan delta.

Målet med teaterforestillingen er et samfunn som er bedre rustet til å se og forebygge seksuelle overgrep, men også bidra til et samfunn som møter overgrepsutsatte som det de er: først og fremst mennesker.

 

 

 

 

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.