Mathilde Fuglesang ny regionsansvarlig for LMSO Østlandet: — Samfunnet behøver et større fokus på overgrep

Si hei til LMSO sin nye regionsansvarlige for Østlandet: Mathilde Fuglesang!

Fuglesang er 26 år, og har en bachelorgrad i psykologi, master i sosialt arbeid og videreutdanning i seksuell helse og seksualitetsundervisning.

Til daglig jobber hun som veileder på Fontenehuset i Oslo.

— Hvorfor er du engasjert i LMSO sitt arbeid?

— Jeg er opptatt av at kunnskap om seksuelle overgrep mot barn skal kunne bli formidlet på en nøytral måte, sier Fuglesang.

— Samfunnet behøver et større fokus, både på den utsatte, overgriperen og menneskene rundt, og vi er nødt til å tenke over hvordan vi snakker om seksuelle overgrep, sier hun.

Engasjert i å kjempe mot urett

Fuglesang forteller at hun for en del år siden oppdaget hvor engasjert hun ble når hun hørte om saker og situasjoner preget av urettferdigheter:

— I en situasjon der et barn blir misbrukt, forekommer det mange urettferdigheter. Både overfor den utsatte, overgriperen, men også folks holdninger til denne tematikken.

Vi er nødt til å tenke over hvordan vi snakker om seksuelle overgrep

— Det er vanskelig for mange å i det hele tatt tenke at slike ting skjer, eller at de kan kjenne en som har gjort en slik handling, sier hun.

— Nettopp derfor er det viktig at vi snakker om det, og øker egen og andres kunnskap om temaet.

— Jeg tror det vil ha en forebyggende effekt, og hvis vi kan forhindre ett overgrep, forhindre at én person blir overgriper, eller sørge for at én person tør å stille de vanskelige spørsmålene — da er vi på vei et sted.

Vil få tematikken på dagsorden og i læreplaner

 — Hva ønsker du å oppnå i som regionsansvarlig for Østlandet?
— Da jeg studerte, og min interesse for tematikken økte, ble jeg forbauset over hvor lite vi lærte om overgrep i løpet av utdanningen, forteller Fuglesang.

— Som fremtidig sosialarbeider stod jeg helt uten fagkunnskap til å kunne håndtere situasjoner der jeg potensielt kunne møte på utsatte eller overgripere.

— Jeg håper derfor, på sikt, at region Østlandet og de frivillige her i området både vil kunne bidra til å få tematikken på dagsorden, øke “folk flest” sin kunnskap om det, og få fokuset inn på læreplaner/fagplaner, eller som en del av sosialfaglige utdanninger, sier hun.

— Er det annet du ønsker å tilføye om vervet, deg selv eller LMSO?

— JEG GLEDER MEG! Jeg gleder meg til å bli kjent med de andre regionsansvarlige, til å samle en god gjeng med frivillige der vi alle jobber for samme mål, og ikke minst sette i gang med stort og smått som på sikt vil føre til mye viktig for LMSO. Jeg gleder meg også til å lære enda mer om organisasjonen, sier Fuglesang.

Ønsker du å komme i kontakt med Mathilde Fuglesang, for eksempel for å bidra frivillig i LMSO Østlandet? Enten du er fagperson, student innen helsefag eller brenner for saken på andre måter: Send en e-post til [email protected]!