Ny generalsekretær i LMSO blir Line K. Rødseth: — Gleder meg over å få muligheten til å skape strukturelle endringer for alle overgrepsutsatte i samfunnet vårt

Line Kolstad Rødseth blir ny generalsekretær i LMSO. Foto: William Karlsen

Line Kolstad Rødseth blir ny generalsekretær i LMSO, og tiltrer i 100% stilling i januar 2022.

Rødseth forteller at hun ønsker å skape en organisasjon som favner om alle som blir utsatt for overgrep. 

— Vi er nødt til å være inkluderende for å bli inkluderende, sier Rødseth. 

Bryte med stereotypier, synliggjøre overgrep og løfte frem stemmer

Rødseth vil utfordre stereotypier om utsatte og overgripere, og gjøre det enklere for alle utsatte å få eierskap til sin egen historie.

— Mange har forutinntattheter om hvordan en overgrepsutsatt skal oppføre seg og se ut for å være et «troverdig offer», sier Rødseth.

Hun mener at det er viktig å synliggjøre alle former for overgrep samt inkludere alle som blir utsatt for det – særlig sårbare grupper.

— Vi med privilegier må løfte frem og lage rom til stemmene uten samme privilegier. Det er et ansvar vi må ta på vegne av alle overgrepsutsatte, sier hun.

— Vi må utfordre snevre oppfatninger for å synliggjøre forskjellige typer overgrep, hvem det er som blir utsatt og hvem som utfører overgrep.

—  Å bryte med stereotypier og heller formidle mangfoldet som vi ser i virkeligheten vil bidra til at flere oppdager og sier ifra om sine eller andres opplevelser, samt bidra til at flere orker å stå stødig i sin egen historie og sine egne erfaringer, sier Rødseth.

Bred kunnskap i relevante fagfelt

Rødseth jobber for tiden på det nasjonale kompetansesenteret Pro Sentret, som spesialkonsulent i prosjektet “Det er nok nå”. Prosjektet skal bidra til økt kunnskap om seksualisert vold mot sexselgere.

Mange møter et behandlingsapparat som ikke favner om de komplekse symptomene som kan være vanlige reaksjoner etter overgrep

De fem årene før det har hun jobbet som sosialkonsulent på samme senter. Hun jobbet da med å følge opp enkeltpersoner og å sikre deres rettigheter.

— I mitt arbeid med overgrepsutsatte ser jeg et behov for en vidtfavnende, inkluderende og kunnskapsbasert behandling. Mange møter et behandlingsapparat som ikke favner om de komplekse symptomene som kan være vanlige reaksjoner etter overgrep, sier Rødseth.

Rødseth har kunnskap om blant annet menneskehandel, traumebehandling, terapeutiske arbeidsmetoder, rettssystemet vårt og velferdsstaten – og hvordan man kan yte tjenester til mennesker uten rettigheter innenfor dette systemet.

Innsikt i samfunnsprosesser på flere nivåer

Rødseth har også erfaring med å gi veiledning og holde foredrag, skrive høringsuttalelser og delta på møter med politikere og beslutningstakere, samt bidra til rapporter og prosjekter. 

I 2019 fikk hun ansvaret for Pro Sentrets arbeid med handlingsplanen mot voldtekt 2019-2021, og har siden sittet i en arbeidsgruppe i Politidirektoratet.

Dette resulterte midler til prosjektet “Det er nok nå”, med et spesifikt fokus på voldtekt og sexsalg. Prosjektet fikk midler til å driftes gjennom 2021. Rødseth har hatt ansvar for prosjektet i sin helhet.

Rødseth har for tiden ansvaret for prosjektet “Det er nok nå”, som hun skal ferdigstille før hun tiltrer som generalsekretær i LMSO i januar 2022.

Rødseth har også en bachelor i vernepleie, og har blant annet jobbet som ledende miljøterapeut, miljøarbeider samt avlaster.

I tillegg har hun undervist for studenter på VID vitenskapelige høgskole, holdt flere foredrag om overgrep og bidratt til å arrangere demonstrasjoner og dialogmøter.

Hun har dermed innsikt i prosesser og institusjoner i blant annet kommuner samt helse- og rettsvesen på flere forskjellige nivåer.

Erfaring med å sette overgrepssaken på agendaen i media

Rødseth er godt vant til å uttale seg til pressen om overgrep og voldtekt. Hun har blant annet vært med i en episode av Trygdekontoret, der temaet var voldtekt.

Dokumentaren “Stolt av deg” handler om både den emosjonelle prosessen og rettsprosessen i etterkant av hennes egenerfaring.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Rødseth har deltatt på en episode av Trygdekontoret der temaet var voldtekt. Foto: Skjermbilde fra tv.nrk.no.

I tillegg er Rødseth godt vant med å skrive kronikker om tematikken.

Rødseth skal i første omgang fullføre prosjektet “Det er nok nå”, som blir ferdigstilt i desember 2021. 

Deretter tiltrer hun som generalsekretær i LMSO i 100% stilling i januar 2022.

— Jeg gleder meg enormt til å begynne som generalsekretær i LMSO og er ydmyk over muligheten jeg er gitt for å skape strukturelle endringer for alle overgrepsutsatte i samfunnet vårt, sier Rødseth.

Styreleder Folgerø: — Særdeles kompetent

Styreleder i LMSO, Ingunn Folgerø, er svært fornøyd med ansettelsen av Rødseth.

— Rødseth er særdeles kompetent og har en unik kombinasjon av relevant erfaring samt kunnskap om og innsikt i prosesser på forskjellige nivåer som er svært viktig for LMSO sitt arbeid og satsningsområder fremover, sier styreleder i LMSO, Ingunn Folgerø. 

— Vi ser frem til å satse enda tyngre på blant annet synlighet i media, dialog med relevante institusjoner og politisk påvirkning fremover, og er svært fornøyde med ansettelsen.

Skjeltorp fratrer etter mange års innsats

Foto av kvinne som ser i kameraet og smiler bredt. Hun har blondt hår til lenger enn skuldrene, pannelugg og en hvit skjorte med sorte striper. I bakgrunnen ser vi en gul vegg og en døråpning ut til en gang.
Elin Skjeltorp fratrer i juli etter mange års innsats i LMSO.

Nåværende dyktige daglige leder i LMSO, Elin Skjeltorp, fratrer stillingen 31.7.2021 etter mange års enestående innsats i LMSO – og et uvurderlig arbeid i å gjøre organisasjonen til det den er i dag. 

Skjeltorp ble først involvert i LMSOs arbeid som styremedlem i 2013. Hun var aktiv i styret og var blant annet styreleder, før hun ble ansatt som daglig leder i 2016.

— Det er mange som har vært med å bygge fundament, grunnmur og reisverk til den interesseorganisasjonen LMSO står som i dag, sier Skjeltorp, og viser til de uunværlige bidragene fra alle de flotte frivillige i LMSO gjennom årene.

— Det har vært en fantastisk utfordring og en enorm glede å lede denne organisasjonen, sier hun.

— LMSO er mitt hjertebarn og har vært min hjertesak, og jeg gleder meg til å følge med på organisasjonen videre både i sak og i utvikling som organisasjon.

— Jeg tror virkelig på organisasjonens virke og jeg mener oppriktig at dens frivillige er av den helt unike sorten, sier Skjeltorp.

Informasjonsrådgiver Andrea Bruer blir midlertidig fungerende generalsekretær.

Ettersom Skjeltorp fratrer 31. juli og Rødseth tiltrer i januar, vil informasjonsrådgiver Andrea Bruer være fungerende generalsekretær i perioden 1. august til 31. desember 2021.

Bruer har tidligere vikariert for daglig leder i flere perioder, og ser frem til å fortsette å samarbeide tett med LMSO sine flotte regionsansvarlige og øvrige frivillige samt dyktige styre om daglig drift av organisasjonen frem til Rødseth tiltrer.