LMSO Rogaland gjennomførte fagkveld for helsepersonell — med 170 fremmøtte

Foto av kvinne som smiler bredt og ser inn i kamera. Hun har lysebrunt/mellomblondt hår til skuldrene, blå øyne og en pologenser i en tåkeblå farge. Bakgrunnen er en røff betongvegg i grå med hvite og sorte malingsflekker på. Fotoet er tatt fra litt under skuldrene og opp.
Gro Harestad, regionsansvarlig og ildsjel i LMSO Rogaland.

Den 15. januar arrangerte LMSO Rogaland en fagkveld for helsepersonell i Folkets Hus i Stavanger. Temaet var “Seksuelle overgrep i barndommen: Omfang, konsekvens og muligheter”, og regionsansvarlig i LMSO Rogland, Gro Harestad, er godt fornøyd med arrangementet og oppmøtet.

Gro Harestad, regionsansvarlig i LMSO, samt barnehagelærer og profesjonsveileder, var både arrangmentsansvarlig — med god hjelp fra frivillige — og holdt foredrag på fagkvelden.

— Det var så stille i salen at man kunne høre en knappenål falle, forteller Harestad.

— Likevel kunne man fornemme en intens tilstedeværelse gjennom hele arrangementet som varte i tre og en halv time en tirsdags kveld, midt i januar.

Fag, forskning og erfaring — hånd i hånd

Nærmere 170 fremmøtte fagpersoner fra et tverrfaglig miljø fikk høre om omfang, konsekvens og muligheter knyttet til barn som blir utsatte for seksuelle overgrep i nære relasjoner.

Foredragsholderne var Ellen Jepsen fra Modum Bad, Lars Peter Christersson og tillitsvalgt for fastlegene i Rogaland.

Av LMSO-involverte bidro følgende med foredrag: Liv B. Fevang, erfaringsformidler fra SUS og frivillig i LMSO, Wenche Fjeld, høgskolelektor og prosjektleder for pilotprosjekt å kartlegge traumebehandlingstilbudet i Norge — og styremedlem i LMSO, samt Gro Harestad selv.

Du kan lese mer om foredragsholderne i kalenderoppføringen for arrangementet.

Foto av et lokale der vi ser mennesker sitte på stoler med ryggen til. Vi ser en midtgang med mennesker med ryggen til på hver side av midtgangen. I midten av bildet er et lerrret med en lysbildepresentasjon projisert. Til venstre for lerretet er en LMSO-rollup. Til høyre for lerretet står en kvinne med rød jakke og blå bluse og hoder foredrag.
Det var nærmere 170 oppmøtte på fagkvelden i regi av LMSO Rogaland.

— Når fag, forskning og erfaring formidles på en slik måte LMSO Rogaland fikk til denne fagkvelden, berører det mennesker på en helt spesiell måte, sier Harestad,
— Kanskje på et dypere og mer personlig plan. Og det er jo dit vi vil med LMSO sitt samfunnsoppdrag, fortsetter hun.

Harestad er veldig godt fornøyd med kvaliteten og den røde tråden i foredragene:

— Alle de faglige foredragene, erfaringsforedraget og erfaringstekstene hang så godt sammen at de forsterket hverandre på slik en god måte, sier Harestad.

— Alle sa det samme, bare fra forskjellige perspektiv og på forskjellige måter: Alle formidlet omfang av skader etter seksuelle overgrep i barndommen, men også hvordan man kan få en bedre fremtid med riktig hjelp og støtte. Man kan få det bedre! smiler hun.

Viktig for behandling at overgrepsutsatte får dele erfaringer

Harestad forteller at hun i etterkant har fått høre at det var spesielt sterkt å høre de frivillige fra LMSO som formidlet erfaringer på en sterk, klar og håpefull måte.

Hvis ikke overgrepsutsatte forteller, kan man ikke forstå konsekvensene av seksuelle overgrep. Og hvis de ikke forteller hva som hjelper og fører til bedring, så kan man ikke kvalitetssjekke om hjelpen som tilbys, faktisk hjelper.

— Det tror jeg gjør at fagmiljøer vil jobbe for at flere skal få rett behandling etter overgrepserfaringer, og at man blir enda mer engasjert i forebyggings- og avdekkingsarbeidet når man vet skadeomfanget av seksuelle overgrep, sier Harestad.

— Hvis ikke overgrepsutsatte forteller, kan man ikke forstå konsekvensene av seksuelle overgrep. Og hvis de ikke forteller hva som hjelper og fører til bedring, så kan man ikke kvalitetssjekke om hjelpen som tilbys, faktisk hjelper.

Alle frivillige fikk en oppmerksomhet som avrunding på fagkvelden og stående applaus fra publikum.

— Men jeg vil gjenta applausen også her. Jeg er kjempestolt av LMSO-frivillige Liv Breivikås Fevang, Hanne Line Wærness, Marianne Hansen og Brit Ravndal! sier Harestad.

— Som prosjektansvarlig for fagkvelden så må jeg bare si at jeg er dypt rørt, men også kjempesliten. Slike store arrangement tar på, men det gir så mye igjen i etterkant.

— LMSO Rogaland kommer til å få til mye bra i årene som kommer – det er jeg sikker på.

— 170 personer har nå fått viktig kunnskap om tematikken

Daglig leder i LMSO, Elin Skjeltorp, er også veldig fornøyd med og imponert over innsatsen for å få til fagkvelden — og resultatet:

Foto av kvinne som ser i kameraet og smiler bredt. Hun har blondt hår til lenger enn skuldrene, pannelugg og en hvit skjorte med sorte striper. I bakgrunnen ser vi en gul vegg og en døråpning ut til en gang.
Elin Skjeltorp, daglig leder i LMSO.

— Fra daglig leders perspektiv er dette et tekstbok-eksempel på hva man kan få til gjennom LMSO som regionsansvarlig og koordinering av lokale frivillige, sier Skjeltorp.

— Jeg er utrolig stolt av Gro som har jobbet med dette som mål det siste halve året, i tillegg til alt det andre hun bidrar med frivillig.

— Viktigst: Det er nå over 170 personer som har fått enda mer kunnskap om tematikken. Det vil antagelig komme både voksne og barn til gode når man ser på faggruppene som var tilstede, sier hun.

Skjeltorp sier at det er utrolig flott med så mye frivillig innsats,  og presiserer samtidig at man ikke trenger å gjøre et like stort stykke frivillig arbeid som dette for å være aktiv i LMSO.

— Alle frivillige bidrag, stort og smått, om så bare en times innsats en gang iblant, er helt uvurderlig for LMSO sitt arbeid!