“Man er først og fremst menneske” vist for 600 elever under temauke om psykisk helse

Aimée Kaspersen. Foto: Silje Bullgård Photography

Torsdag 6. juni ble teaterstykket “Man er først og fremst menneske – et vitnesbyrd” vist i to omganger for totalt 600 elever på Elvebakken videregående skole. Nå gleder teamet bak stykket seg til turneen sør i Norge i høst.

Stykket har aldri blitt vist for så mange på en gang før. Anledningen var temauka de arrangerte om psyksk helse og seksualitet.

— Vi har hatt et utrolig fint møte med Elvebakken videregående skole og ungdommene som går der, sier Aimée Kaspersen.

Kaspersen er prosjektleder og frivillig i LMSO, og står bak teaterforestillingen.

Hun er utdannet scenekunstner, med bachelor- og mastergrad i teater fra NTNU.

Foto av en scene. På scenen er det til venstre en hvit trapp som fører opp til en hvit vegg med en hvit dør. Bak på midten er en hvit vegg laget av mange hvite, store byggeklosser. Foran veggen sitter og står de tre skuespillerne. Rundt dem er mange røde store klosser de kan sitte på. Til høure på scenen er en stor, hvit vegg med veldig bratte trappetrinn nederst, og ellers hvit vegg skrått oppover.

Temauke og psykisk helse og seksualitet

Forrige uke var det temauke på Elvebakken videregående skole.

Temaet de hadde valgt var psykisk helse og seksualitet.

Elevene hadde booket inn foredrag fra lbant annet Helsebror, Ingeborg Senneset, Kristin Oudmayer, Hjelpekilden, Joakim Hammerlin og Ida Longva — og altså teaterforestillingen “Man er først og fremst menneske — et vitnesbyrd”.

Forestilingen viser helt vanlige mennesker som har hatt ulike møter med både politi, helsevesen og rettsstaten Norge. Den viser senvirkninger etter seksuelle overgrep og tanker om psykisk helse. Den viser tall og statistikk – men viktigst av alt, den viser noen av individene bak tallene – for hvem er egentlig de? 

 

— Beste innslaget i temauken

Ingeborg Aline Nyhus syntes det var en sterk opplevelse å se teaterstykket.

En av elevene som så forestillingen er Ingeborg Aline Nyhus (18).

— Inntrykkene var veldig sterke. Ofte hører man historier fra andre som man klarer og linke til noe man har opplevd selv tidligere.

— Men disse historiene klarer jeg ikke å sammenligne, med egne opplevelser og dermed er det vanskelig å forstå hvordan det har føltes, sier Nyhus.

— I tillegg til at jeg vet hvor glad jeg er i mine besteforeldre, for eksempel, og tryggheten man følte hos dem.

— Jeg husker da jeg var liten og at det var koselig å sitte på fanget deres, og dermed blir det ekstremt vondt å høre hvordan besteforeldre har vært så fæle mot sine barnebarn, sier hun.

— Hvordan syntes du teater fungerte som formidlingsplatform for dette temaet?
— Teateret fungerte veldig bra. Det er et tema vi har hørt en del om i den siste tiden. Men det blir fæle historier man fort bare forteller videre uten å fordøye, sier Nyhus.

— Å se det på denne måten, hvor det inkluderte det abstrakte i følelser og konsekvensene det ga videre i livet, var veldig fint, sier hun.

Hun forteller at hun spesielt likte de rød boksene som scengrafisk grep:

— Jeg tolket at de handlet om å bygge mur/fasade og om man var ustabil og satt på bare en boks, sier hun.

Nyhus forteller at mange elever hun har snakket med, mente denne forestillingen var den sterkeste opplevelsen og det beste innslaget i temauken, og at historiene var veldig gripende.

Elevene satt opp programmet selv

— Elevene har selv satt opp programmet for temauka, og Elvebakken VGS er visstnok den eneste videregåendeskolen i Oslo som har hatt en temauke om psykisk helse.

Det er viktig ikke å undervurdere ungdom, hverken i møtet med kunsten eller i møtet med utfordrende tematikker som eksempelvis psykisk helse

— At elevene selv ønsker denne type fagopplegg sier noe om et tomrom i fagplanen deres, sier Kaspersen.

— Det er viktig ikke å undervurdere ungdom, hverken i møtet med kunsten eller i møtet med utfordrende tematikker som eksempelvis psykisk helse.

— Som elevene selv uttrykte; fysisk og psykisk helse henger sammen, det er kjempeviktig at vi har en bevissthet rundt begge deler.

Teater og ettersnakk for totalt 600 elever

Foto av tre personer med mørke bukser og t-skjorter/gensere som står rett opp og ned, tett i tett. Det er en kvinne, en mann i midten, og så en kvinne. De står i et rom med sorte vegger og foran en skillevegg av tre.
Siri Schnell Juvik, Jon Vegard Hovdal og Lisa Birkenes Thun er de tre skuespillerne i “Man er først og fremst menneske – et vitnesbyrd”.

— Skuespillerne Siri Schnell Juvik, Jon Vegard Hovdal og Lisa Birkenes Thun gjorde en formidabel jobb i formidlingen av forestillingen, sier Kaspersen.

Hun forteller at forestillingen egentlig er beregnet på rundt 100 publikummere per visning, men ved Elvebakken kjørte de to forestillinger for til sammen 600 elever.

Teknikken var også noe nedstrippet sammelignet med det de pleier å ha.

— Likevel var stemningen mellom scene og sal til å ta og føle på. Vi kjørte dette som et slags forsøksprosjekt for å se om det kunne fungere å spille for en såpass stor publikumsmasse, og det er veldig gøy når det faktisk gjør det.

— Dette gir oss flere muligheter framover når det kommer til visninger for skoler og i kurssammenheng, sier hun.

— Å ha vist stykket til så mange gir oss nye muligheter å utforske til den forestående turneen, finansiert av blant andre ExtraStiftelsen og Bufdir, samt til hvordan denne viktige forestillingen kan vises og brukes videre.

 • Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få med deg turnédatoene for teaterstykket i høst!

Etter visningen var det lagt inn en kort ettersnakk med Kaspersen, produsent og regissør for stykket, og LMSO-erfaringsformidleren Jürgen Decker.

Det var av praktiske årsaker tidsbegresninger på innslag under Elvebakkens temauke, så det ble begrenset med tid til ettersnakk til den store gruppen med elver.

Foto av mann med glattbarbert hår. Han smiler og ser inn i kameraet. Han har mørke øyne, hvitt skjerf og ytterjakke.
Jürgen Decker.

— Å holde ettersnakk for en gruppe på 300 stykker i to puljer var ikke noe forskjellig i forhold til en liten gruppe. Det man bør tenke på da, etter min mening, er å sette av mer tid til ettersnakk, sier han.

Decker er imponert over forestillingen:

— Forestilingen er meget bra, ikke bare på grunn av den tar opp et viktig tema, men den får også frem at overgrepsutsatte er forskjellige. Den får godt frem at de tre informantene var på tre forskjellige steder i forhold til sin egen historie, sier han.

Sør-turné i november

Nå jobbes det iherdig framover mot turné i november. Lista over besøkssteder er lang — se ruta litt lenger ned — og de håper å kunne rekke innom så mange som mulig, men endelig rute avhenger av både kostnader og spillesteder.

— Vi fått på plass et økonomisk fundament fra ExtraStiftelsen og Bufdir, men vi er også avhengige av støtte fra offentlige og private bidragsytere.

Turnéen vil bestå av et todelt opplegg hvor de sikter seg inn mot fagfolk, folkehøgskoler og studenter på dagtid. På dagtid kjører de et tredelt opplegg med foredrag som omhandler ovegrepstematikken, forestillingen og ettersnakk.

Erfaringene fra fjorårets turné er at opplegget er et etterlengtet og annerledes bidrag

— Dette kommer til å bli veldig bra, og jeg håper at interesserte tar kontakt med LMSO for å booke seg inn på fagdagene.

På kveldstid skal de ha åpne forestillinger som alle kan ta del i. Her blir det også ettersnakk med både kunstnere og fagfolk til stede.

— Erfaringene fra fjorårets turné er at opplegget er et etterlengtet og annerledes bidrag. Både de som deltok på fagdagene og de som deltok på kveldsforestillingene uttrykte at de hadde gode opplevelser og ønsket å anbefale dette videre.

— Det er veldig hyggelig med slike tilbakemeldinger når man som kunstner legger sjela si inn i denne type arbeid! sier Kaspersen.

Ruta de jobber mot fra november 2019 og utover er følgende:

 • Ålesund
 • Volda
 • Bergen
 • Stavanger
 • Kristiansand
 • Tønsberg
 • Drammen
 • Oslo
 • Lillehammer
 • Trondheim

Flere av stedene er allerede spikret, så om du bor eller jobber på nevnte steder:
Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev, og følg LMSO på Facebook, Instagram og Twitter for oppdateringer og informasjon!

Grafikk/illustrasjon: En blå fugl i profil som er i ferd med å lette fra bakken. Under fuglen står det "Extrastiftelsen" i blå skrift.
ExtraStiftelsen har bevilget midler til prosjektet “Man er først og fremst menneske”.