LMSO

Fra kunnskap til handling -Sammen mot seksuelle overgrep

  • Om LMSO
    • Om oss
      • Organisasjon
      • Ansatte
      • Styret
      • Historikk
    • Vårt arbeid
      • Interessepolitisk arbeid
      • Erfaringer og samarbeid
      • Samlinger og fagseminar
    • Ressursbank
    • Regioner
      • Midt-Norge
    • Hva er seksuelle overgrep?
    • Trenger du hjelp?
  • Støtt LMSO
  • Nyheter
  • Kontakt
  • English
Hold ned cmd tasten og trykk + / -Hold ned ctrl tasten og trykk + / -
AAA

6. februar 2019

LMSO Rogaland gjennomførte fagkveld for helsepersonell — med 170 fremmøtte

Foto av kvinne som smiler bredt og ser inn i kamera. Hun har lysebrunt/mellomblondt hår til skuldrene, blå øyne og en pologenser i en tåkeblå farge. Bakgrunnen er en røff betongvegg i grå med hvite og sorte malingsflekker på. Fotoet er tatt fra litt under skuldrene og opp.
Gro Harestad, regionsansvarlig og ildsjel i LMSO Rogaland.

Den 15. januar arrangerte LMSO Rogaland en fagkveld for helsepersonell i Folkets Hus i Stavanger. Temaet var “Seksuelle overgrep i barndommen: Omfang, konsekvens og muligheter”, og regionsansvarlig i LMSO Rogland, Gro Harestad, er godt fornøyd med arrangementet og oppmøtet.

Gro Harestad, regionsansvarlig i LMSO, samt barnehagelærer og profesjonsveileder, var både arrangmentsansvarlig — med god hjelp fra frivillige — og holdt foredrag på fagkvelden.

— Det var så stille i salen at man kunne høre en knappenål falle, forteller Harestad.

— Likevel kunne man fornemme en intens tilstedeværelse gjennom hele arrangementet som varte i tre og en halv time en tirsdags kveld, midt i januar.

Fag, forskning og erfaring — hånd i hånd

Nærmere 170 fremmøtte fagpersoner fra et tverrfaglig miljø fikk høre om omfang, konsekvens og muligheter knyttet til barn som blir utsatte for seksuelle overgrep i nære relasjoner.

Foredragsholderne var Ellen Jepsen fra Modum Bad, Lars Peter Christersson og tillitsvalgt for fastlegene i Rogaland.

Av LMSO-involverte bidro følgende med foredrag: Liv B. Fevang, erfaringsformidler fra SUS og frivillig i LMSO, Wenche Fjeld, høgskolelektor og prosjektleder for pilotprosjekt å kartlegge traumebehandlingstilbudet i Norge — og styremedlem i LMSO, samt Gro Harestad selv.

Du kan lese mer om foredragsholderne i kalenderoppføringen for arrangementet.

Foto av et lokale der vi ser mennesker sitte på stoler med ryggen til. Vi ser en midtgang med mennesker med ryggen til på hver side av midtgangen. I midten av bildet er et lerrret med en lysbildepresentasjon projisert. Til venstre for lerretet er en LMSO-rollup. Til høyre for lerretet står en kvinne med rød jakke og blå bluse og hoder foredrag.
Det var nærmere 170 oppmøtte på fagkvelden i regi av LMSO Rogaland.

— Når fag, forskning og erfaring formidles på en slik måte LMSO Rogaland fikk til denne fagkvelden, berører det mennesker på en helt spesiell måte, sier Harestad,
— Kanskje på et dypere og mer personlig plan. Og det er jo dit vi vil med LMSO sitt samfunnsoppdrag, fortsetter hun.

Harestad er veldig godt fornøyd med kvaliteten og den røde tråden i foredragene:

— Alle de faglige foredragene, erfaringsforedraget og erfaringstekstene hang så godt sammen at de forsterket hverandre på slik en god måte, sier Harestad.

— Alle sa det samme, bare fra forskjellige perspektiv og på forskjellige måter: Alle formidlet omfang av skader etter seksuelle overgrep i barndommen, men også hvordan man kan få en bedre fremtid med riktig hjelp og støtte. Man kan få det bedre! smiler hun.

Viktig for behandling at overgrepsutsatte får dele erfaringer

Harestad forteller at hun i etterkant har fått høre at det var spesielt sterkt å høre de frivillige fra LMSO som formidlet erfaringer på en sterk, klar og håpefull måte.

Hvis ikke overgrepsutsatte forteller, kan man ikke forstå konsekvensene av seksuelle overgrep. Og hvis de ikke forteller hva som hjelper og fører til bedring, så kan man ikke kvalitetssjekke om hjelpen som tilbys, faktisk hjelper.

— Det tror jeg gjør at fagmiljøer vil jobbe for at flere skal få rett behandling etter overgrepserfaringer, og at man blir enda mer engasjert i forebyggings- og avdekkingsarbeidet når man vet skadeomfanget av seksuelle overgrep, sier Harestad.

— Hvis ikke overgrepsutsatte forteller, kan man ikke forstå konsekvensene av seksuelle overgrep. Og hvis de ikke forteller hva som hjelper og fører til bedring, så kan man ikke kvalitetssjekke om hjelpen som tilbys, faktisk hjelper.

Alle frivillige fikk en oppmerksomhet som avrunding på fagkvelden og stående applaus fra publikum.

— Men jeg vil gjenta applausen også her. Jeg er kjempestolt av LMSO-frivillige Liv Breivikås Fevang, Hanne Line Wærness, Marianne Hansen og Brit Ravndal! sier Harestad.

— Som prosjektansvarlig for fagkvelden så må jeg bare si at jeg er dypt rørt, men også kjempesliten. Slike store arrangement tar på, men det gir så mye igjen i etterkant.

— LMSO Rogaland kommer til å få til mye bra i årene som kommer – det er jeg sikker på.

— 170 personer har nå fått viktig kunnskap om tematikken

Daglig leder i LMSO, Elin Skjeltorp, er også veldig fornøyd med og imponert over innsatsen for å få til fagkvelden — og resultatet:

Foto av kvinne som ser i kameraet og smiler bredt. Hun har blondt hår til lenger enn skuldrene, pannelugg og en hvit skjorte med sorte striper. I bakgrunnen ser vi en gul vegg og en døråpning ut til en gang.
Elin Skjeltorp, daglig leder i LMSO.

— Fra daglig leders perspektiv er dette et tekstbok-eksempel på hva man kan få til gjennom LMSO som regionsansvarlig og koordinering av lokale frivillige, sier Skjeltorp.

— Jeg er utrolig stolt av Gro som har jobbet med dette som mål det siste halve året, i tillegg til alt det andre hun bidrar med frivillig.

— Viktigst: Det er nå over 170 personer som har fått enda mer kunnskap om tematikken. Det vil antagelig komme både voksne og barn til gode når man ser på faggruppene som var tilstede, sier hun.

Skjeltorp sier at det er utrolig flott med så mye frivillig innsats,  og presiserer samtidig at man ikke trenger å gjøre et like stort stykke frivillig arbeid som dette for å være aktiv i LMSO.

— Alle frivillige bidrag, stort og smått, om så bare en times innsats en gang iblant, er helt uvurderlig for LMSO sitt arbeid!

 

4. februar 2019

Lasse Valdal vant pris for beste skuespiller i LMSO-tilknyttede “Lufteturen”

Stillbilde fra filmen “Lufteturen”. Lasse Valdal, til høyre, vant denne uken pris for beste skuespiller for rollen sin i filmen Lufteturen under filmfestivalen Copper Coast International Film Festival. Skuespiller Andreas Cappelen til venstre.

Hovedrolleinnehaver i filmen “Lufteturen”, Lasse Valdal, vant forrige uke prisen beste skuespiller på filmfestivalen Copper Coast International Film Festival (CCIF)  i Wales (29.01 – 01.02.19). Det er den første festivalen filmen foreløpig har deltatt på. Filmen handler om seksuelle overgrep og hvem overgripere kan være, og LMSO har derfor bidratt som søkerorganisasjon og med veiledning.

Se teaser for filmen lenger ned i artikkelen!

Foto med høy kontrast mellom lys og skygge av en mann som ser rett inn i kamera. Han har lyseblå øyne og litt skjegg, og mørkt hår. Vi ser kragen på en mørk kåpe. Bakgrunnen er blågrå.
Lasse Valdal.

Valdal har tidligere spilt i blant annet Død snø (2009).

— Hva betyr denne prisen for deg?

— Dette er første gang jeg vinner en skuespiller-pris, så det er jo veldig hyggelig å få litt oppmerksomhet for arbeidet man gjør som skuespiller, sier Valdal.

— Hvordan har det vært å jobbe med denne type tematikk?

— Det har vært utfordrende, men spennende. Da jeg fikk tilbudet om å spille rollen var jeg først usikker på om jeg gå inn i dette og spille denne type overgriper, forteller Valdal.

— Det er er et ubehagelig tema, og jeg var redd for å eventuelt bli gjenkjent som rollefiguren. Men det har ikke vært noe problem.

— I forabeidet snakket jeg med ulike ressurspersoner med innblikk i hvordan denne type overgriper tenker.

— Jeg er glad jeg ble med i filmen og mener den tar opp noe viktig. Jeg håper den kan bidra til diskusjon om temaet og gjøre det lettere for overgipere å oppsøke hjelp, sier Valdal.

— Gøy med bekreftelse på at filmen berører

— Dette er nok ikke den mest prestisjetunge festivalen på markedet, men det er veldig gøy å få bekreftelse på at filmen berører folk, sier Andreas Reinhardt.

Mann med skjegg og mørkebrunt hår ser inn i kamera og smiler. Han har på seg en grønn t-skjorte med påskrift.
Andreas Reinhardt (bl. a. manus og foto i filmen).

Sammen med regissør Camilla Størseth er han en av hovedpersonene for filmens manus, planlegging, gjennomføring og etterarbeid. De er med i Icecube Media AS, som er produksjonsselskapet bak filmen.

Reinhardt står blant annet for manus og foto i filmen. I presseskrivet for filmfestivalen kan man nederst lese at Lufteturen, eller Astray som den heter på engelsk, også var nominert som beste film og beste foto.

Reinhardt forteller at de for tiden jobber med å få filmen med på flere festivaler for nå å flest mulig.

— Festivalen har uttalt at den mottok ca. 5000 filmer for påmelding til 2018-festivalen, og de skriver på hjemmesiden at de ønsker å vise de beste historiefortellerne verden har å by på, forteller Reinhardt.

— Vi er selvfølgelig alt for beskjedene til å innrømme at vi passer inn i den beskrivelsen, smiler han.

— Overgriperen er ikke et monster

Daglig leder i LMSO, Elin Skjeltorp, forteller at det er flere årsaker til at LMSO har bidratt i arbeidet med denne filmen:

Foto av kvinne som ser i kameraet og smiler bredt. Hun har blondt hår til lenger enn skuldrene, pannelugg og en hvit skjorte med sorte striper. I bakgrunnen ser vi en gul vegg og en døråpning ut til en gang.
Elin Skjeltorp, daglig leder i LMSO.

— Det er viktig å stille spørsmålet: Hvem er overgriper? Samfunnet må forstå at overgriperen ikke er et monster, for å ta innover seg muligheten for at barn blir utsatt for overgrep — når magefølelsen om at noe “ikke stemmer” melder seg. “Hvordan kan det være koselige og fantastiske tante Mette?”

— Hvis man klarer å innhente nok informasjon om mennesker med seksuelle tanker om barn i den grad at man kan utvikle tiltak som vil forhindre at de samme menneskene faktisk blir overgripere. Dette er derfor en av de mest grunnleggende måtene å forebygge overgrep på.

Hjelpeapparatet vi trenger rundt denne gruppen som enda ikke har begått overgrep finnes ikke, forteller Skjeltorp.

— Jeg har sett hele filmen — og den utfordret på så mange plan. Jeg anbefaler alle med tilknytning til film og filmfestivaler om å booke den.

— En bedre skuespiller skal man lete lenge etter

Kvinne med mørkeblå genser og skulderkort, mørkebrunt hår ser i kamera og smiler bredt.
Regissør Camilla Størseth.

— Som regissør har det vært en stor ære å få arbeide med Lasse, sier Camilla Størsheth, som har regissert “Lufteturen”.

— En bedre skuespiller skal man lete lenge etter. Fra første stund har han jobbet for å forstå tematikken og karakteren. Han har tilnærmet seg rollen på en forståelsesfull og respektfull måte, forteller hun.

— Det skulle bare mangle at han vant en pris for sin rolletolkning. Gratulerer så mye, Lasse — dette er forhåpentligvis bare den første av flere! sier Størseth.

Spenningspunktet mellom pervers mann og kjærlig far

Reinhardt forteller at inspirasjonskilden til Lufteturen var en avisartikkel om en far som oppdaget at gressplenen utenfor soveromsvinduet til den mindreårige datteren var fullstendig nedtråkket.

Konklusjonen var at noen i lengre tid hadde spionert på datteren.

— Man ser med en gang for seg at denne titteren er en lurvete, ekkel, pervers mann, sier Reinhardt.

— Hva hvis denne personen er en kjærlig ektemann, en morsom og omsorgsfull far? En som har en datter som elsker faren over alt på jord. I spenningsforholdet mellom disse ytterpunktene ligger det en spennende historie.

Se teaseren for Lufteturen (artikkelen fortsetter etter videoen):


— Per i dag så finnes det ikke nok støttesystem i Norge som skal fange opp og hjelpe mennesker som har seksuelle fantasier om barn. Med Lufteturen ønsker vi å endre dette og bidra til større åpenhet og diskusjon rundt hvem disse menneskene er, sier Reinhardt.

— Vi mener at det må opprettes flere og bedre arenaer hvor disse menneskene kan få hjelp, og slik avverge mulige overgrep.

Grundig forarbeid

Størseth forteller at de i forkant av innspilling knyttet kontakt og etablerte samarbeid med flere sentrale organisasjoner som arbeider med seksuelle overgrep

— Det var viktig for oss å ha en god dialog med disse, både med tanke på distribusjon og bruksområder av filmen og for hjelp til å etablere troverdige og realistiske rollekarakter.

— Alle råd og støtte fra disse har vært uvurderlig, sier Størseth.

Med LMSO som søkerorganisasjon fikk de 400 000 kroner i økonomisk støtte fra Extrastiftelsen. I tillegg fikk prosjektet støtte fra Viken Filmsenter.

 

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

På www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.

LMSO sentralt:
Ønsker du å besøke oss eller møte oss?
Kontakt post@lmso.no for å avtale tid og sted.

       

Postadresse:
Landsforeningen mot seksuelle overgrep
Hausmanns Hus

Hausmanns gate 21, 0182 Oslo

Epost:
post@lmso.no
Organisasjonsnummer: 987 347 104
Kontonummer: 4312 13 71058

Bygget på WordPress av Smart Media | Design av Engasjert Byrå | Personvernerklæring