LMSO

Fra kunnskap til handling -Sammen mot seksuelle overgrep

  • Om LMSO
    • Om oss
      • Organisasjon
      • Ansatte
      • Styret
      • Historikk
    • Vårt arbeid
      • Interessepolitisk arbeid
      • Organisasjonsdokumenter
      • Erfaringer og samarbeid
      • Samlinger og fagseminar
    • Ressursbank
    • Regioner
      • Troms og Finnmark
      • Nordland
      • Midt-Norge
      • Sør
      • Østlandet
    • Hva er seksuelle overgrep?
    • Trenger du hjelp?
  • Bli medlem, frivillig eller gi et bidrag
  • Nyheter
  • Nyhetsbrev
  • Aktivitetskalender
  • Kontakt
  • English
Hold ned cmd tasten og trykk + / -Hold ned ctrl tasten og trykk + / -
AAA

14. juni 2019

“Man er først og fremst menneske” vist for 600 elever under temauke om psykisk helse

Aimée Kaspersen. Foto: Silje Bullgård Photography

Torsdag 6. juni ble teaterstykket “Man er først og fremst menneske – et vitnesbyrd” vist i to omganger for totalt 600 elever på Elvebakken videregående skole. Nå gleder teamet bak stykket seg til turneen sør i Norge i høst.

Stykket har aldri blitt vist for så mange på en gang før. Anledningen var temauka de arrangerte om psyksk helse og seksualitet.

— Vi har hatt et utrolig fint møte med Elvebakken videregående skole og ungdommene som går der, sier Aimée Kaspersen.

Kaspersen er prosjektleder og frivillig i LMSO, og står bak teaterforestillingen.

Hun er utdannet scenekunstner, med bachelor- og mastergrad i teater fra NTNU.

Foto av en scene. På scenen er det til venstre en hvit trapp som fører opp til en hvit vegg med en hvit dør. Bak på midten er en hvit vegg laget av mange hvite, store byggeklosser. Foran veggen sitter og står de tre skuespillerne. Rundt dem er mange røde store klosser de kan sitte på. Til høure på scenen er en stor, hvit vegg med veldig bratte trappetrinn nederst, og ellers hvit vegg skrått oppover.

Temauke og psykisk helse og seksualitet

Forrige uke var det temauke på Elvebakken videregående skole.

Temaet de hadde valgt var psykisk helse og seksualitet.

Elevene hadde booket inn foredrag fra lbant annet Helsebror, Ingeborg Senneset, Kristin Oudmayer, Hjelpekilden, Joakim Hammerlin og Ida Longva — og altså teaterforestillingen “Man er først og fremst menneske — et vitnesbyrd”.

Forestilingen viser helt vanlige mennesker som har hatt ulike møter med både politi, helsevesen og rettsstaten Norge. Den viser senvirkninger etter seksuelle overgrep og tanker om psykisk helse. Den viser tall og statistikk – men viktigst av alt, den viser noen av individene bak tallene – for hvem er egentlig de? 

  • Les mer om forestillingen og innvilgelsen av midler til turneen fra ExtraStiftelsen 

 

— Beste innslaget i temauken

Ingeborg Aline Nyhus syntes det var en sterk opplevelse å se teaterstykket.

En av elevene som så forestillingen er Ingeborg Aline Nyhus (18).

— Inntrykkene var veldig sterke. Ofte hører man historier fra andre som man klarer og linke til noe man har opplevd selv tidligere.

— Men disse historiene klarer jeg ikke å sammenligne, med egne opplevelser og dermed er det vanskelig å forstå hvordan det har føltes, sier Nyhus.

— I tillegg til at jeg vet hvor glad jeg er i mine besteforeldre, for eksempel, og tryggheten man følte hos dem.

— Jeg husker da jeg var liten og at det var koselig å sitte på fanget deres, og dermed blir det ekstremt vondt å høre hvordan besteforeldre har vært så fæle mot sine barnebarn, sier hun.

— Hvordan syntes du teater fungerte som formidlingsplatform for dette temaet?
— Teateret fungerte veldig bra. Det er et tema vi har hørt en del om i den siste tiden. Men det blir fæle historier man fort bare forteller videre uten å fordøye, sier Nyhus.

— Å se det på denne måten, hvor det inkluderte det abstrakte i følelser og konsekvensene det ga videre i livet, var veldig fint, sier hun.

Hun forteller at hun spesielt likte de rød boksene som scengrafisk grep:

— Jeg tolket at de handlet om å bygge mur/fasade og om man var ustabil og satt på bare en boks, sier hun.

Nyhus forteller at mange elever hun har snakket med, mente denne forestillingen var den sterkeste opplevelsen og det beste innslaget i temauken, og at historiene var veldig gripende.

Elevene satt opp programmet selv

— Elevene har selv satt opp programmet for temauka, og Elvebakken VGS er visstnok den eneste videregåendeskolen i Oslo som har hatt en temauke om psykisk helse.

Det er viktig ikke å undervurdere ungdom, hverken i møtet med kunsten eller i møtet med utfordrende tematikker som eksempelvis psykisk helse

— At elevene selv ønsker denne type fagopplegg sier noe om et tomrom i fagplanen deres, sier Kaspersen.

— Det er viktig ikke å undervurdere ungdom, hverken i møtet med kunsten eller i møtet med utfordrende tematikker som eksempelvis psykisk helse.

— Som elevene selv uttrykte; fysisk og psykisk helse henger sammen, det er kjempeviktig at vi har en bevissthet rundt begge deler.

Teater og ettersnakk for totalt 600 elever

Foto av tre personer med mørke bukser og t-skjorter/gensere som står rett opp og ned, tett i tett. Det er en kvinne, en mann i midten, og så en kvinne. De står i et rom med sorte vegger og foran en skillevegg av tre.
Siri Schnell Juvik, Jon Vegard Hovdal og Lisa Birkenes Thun er de tre skuespillerne i “Man er først og fremst menneske – et vitnesbyrd”.

— Skuespillerne Siri Schnell Juvik, Jon Vegard Hovdal og Lisa Birkenes Thun gjorde en formidabel jobb i formidlingen av forestillingen, sier Kaspersen.

Hun forteller at forestillingen egentlig er beregnet på rundt 100 publikummere per visning, men ved Elvebakken kjørte de to forestillinger for til sammen 600 elever.

Teknikken var også noe nedstrippet sammelignet med det de pleier å ha.

— Likevel var stemningen mellom scene og sal til å ta og føle på. Vi kjørte dette som et slags forsøksprosjekt for å se om det kunne fungere å spille for en såpass stor publikumsmasse, og det er veldig gøy når det faktisk gjør det.

— Dette gir oss flere muligheter framover når det kommer til visninger for skoler og i kurssammenheng, sier hun.

— Å ha vist stykket til så mange gir oss nye muligheter å utforske til den forestående turneen, finansiert av blant andre ExtraStiftelsen og Bufdir, samt til hvordan denne viktige forestillingen kan vises og brukes videre.

  • Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få med deg turnédatoene for teaterstykket i høst!

Etter visningen var det lagt inn en kort ettersnakk med Kaspersen, produsent og regissør for stykket, og LMSO-erfaringsformidleren Jürgen Decker.

Det var av praktiske årsaker tidsbegresninger på innslag under Elvebakkens temauke, så det ble begrenset med tid til ettersnakk til den store gruppen med elver.

Foto av mann med glattbarbert hår. Han smiler og ser inn i kameraet. Han har mørke øyne, hvitt skjerf og ytterjakke.
Jürgen Decker.

— Å holde ettersnakk for en gruppe på 300 stykker i to puljer var ikke noe forskjellig i forhold til en liten gruppe. Det man bør tenke på da, etter min mening, er å sette av mer tid til ettersnakk, sier han.

Decker er imponert over forestillingen:

— Forestilingen er meget bra, ikke bare på grunn av den tar opp et viktig tema, men den får også frem at overgrepsutsatte er forskjellige. Den får godt frem at de tre informantene var på tre forskjellige steder i forhold til sin egen historie, sier han.

Sør-turné i november

Nå jobbes det iherdig framover mot turné i november. Lista over besøkssteder er lang — se ruta litt lenger ned — og de håper å kunne rekke innom så mange som mulig, men endelig rute avhenger av både kostnader og spillesteder.

— Vi fått på plass et økonomisk fundament fra ExtraStiftelsen og Bufdir, men vi er også avhengige av støtte fra offentlige og private bidragsytere.

Turnéen vil bestå av et todelt opplegg hvor de sikter seg inn mot fagfolk, folkehøgskoler og studenter på dagtid. På dagtid kjører de et tredelt opplegg med foredrag som omhandler ovegrepstematikken, forestillingen og ettersnakk.

Erfaringene fra fjorårets turné er at opplegget er et etterlengtet og annerledes bidrag

— Dette kommer til å bli veldig bra, og jeg håper at interesserte tar kontakt med LMSO for å booke seg inn på fagdagene.

På kveldstid skal de ha åpne forestillinger som alle kan ta del i. Her blir det også ettersnakk med både kunstnere og fagfolk til stede.

— Erfaringene fra fjorårets turné er at opplegget er et etterlengtet og annerledes bidrag. Både de som deltok på fagdagene og de som deltok på kveldsforestillingene uttrykte at de hadde gode opplevelser og ønsket å anbefale dette videre.

— Det er veldig hyggelig med slike tilbakemeldinger når man som kunstner legger sjela si inn i denne type arbeid! sier Kaspersen.

Ruta de jobber mot fra november 2019 og utover er følgende:

  • Ålesund
  • Volda
  • Bergen
  • Stavanger
  • Kristiansand
  • Tønsberg
  • Drammen
  • Oslo
  • Lillehammer
  • Trondheim

Flere av stedene er allerede spikret, så om du bor eller jobber på nevnte steder:
Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev, og følg LMSO på Facebook, Instagram og Twitter for oppdateringer og informasjon!

Grafikk/illustrasjon: En blå fugl i profil som er i ferd med å lette fra bakken. Under fuglen står det "Extrastiftelsen" i blå skrift.
ExtraStiftelsen har bevilget midler til prosjektet “Man er først og fremst menneske”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27. februar 2019

Teaterturné i sør med “Man er først og fremst menneske” — sponset med 600 000 kr fra ExtraStiftelsen

Aimée Kaspersen. Foto: Silje Bullgård Photography

I 2015 tok Aimée Kaspersen kontakt med LMSO for bidrag til sin masteroppgave. Og slik ble et samarbeid om teaterstykket “Man er først og fremst menneske” til — for å belyse tematikken om overgrepsusatte på en nyskapende måte. Etter en vellykket turné i nord har ExtraStiftelsen nylig gitt midler på 600 000 kr for å fortsette turneen.

— Vi er utrolig glade for å ha fått støtte fra Extrastiftelsen! Det gir oss en skikkelig boost i arbeidet videre, sier Kaspersen.

Kaspersen er prosjektleder og frivillig i LMSO, og står bak teaterforestillingen. Hun er utdannet scenekunstner med bachelor- og mastergrad i teater fra NTNU.

På LMSO sitt landsmøte i 2018 ble hun tildelt Ildsjelprisen for sin innsats med “Man er først og fremst menneske”.

Viser individene bak statistikken

Forestilingen viser helt vanlige mennesker som har hatt ulike møter med både politi, helsevesen og rettsstaten Norge.

Plakat med teksten "Man er først og fremst menenske" I rødt oppå et bilde av tre mennesker som sitter med ryggen til og ser inn i et tåkete, blått omrde med en trestamme til venstre i bildet.Den viser senvirkninger etter seksuelle overgrep og tanker om psykisk helse.

Den viser tall og statistikk – men viktigst av alt, den viser noen av individene bak tallene – for hvem er egentlig de?

De involverte i å sette opp teaterstykket håper å åpne for en dialog som på sikt kan bevisstgjøre folk i det daglige og ufarliggjøre overgrep som tema.

Dette gjøres gjennom foredrag, dokumentarteater og i ettersnakk hvor publikum kan delta.

Målet er et samfunn som er bedre rustet til å se og forebygge seksuelle overgrep, men også bidra til et samfunn som møter overgrepsutsatte som det de er: først og fremst mennesker.

— Sårt behov for denne type formidling

— Det er på grunn av støtteordninger som eksempelvis ExtraStiftelsen at dette kan bli en realitet. For oss er det svært gledelig at de ser verdien i prosjektet, og det gir oss en garanti for at vi kommer et godt stykke på veien, sier Kaspersen.

Foto av en teaterscene. På en rød mur laget av røde klosser (tre i høyden og fem i bredden) sitter tre mennesker: En mann med olaskjorte, sort bukse og skjegg og en kvinne med brunt hår og panenlugg hvis hode titter frem over mannens skulder. Bak kvinnen sitter en andre kvinne og omfavner begge de to foran seg. Gulvet er sort. I bakgrunnen ser vi en vegg satt opp av grå pappesker.
Foto: Aimée Kaspersen – fra forestilling 2017.

— De milene vi la bak oss i nord og møtene vi hadde der, viser at det er sårt behov for denne type formidling.

Kaspersen mener at teater har et unikt potensiale i formidling av erfaringer og fakta.

— Høsten 2019 skal vi ut på veien igjen — denne gangen sør for Trondheim.

— Vi sikter oss foreløpig inn på månedsskiftet oktober-november, men datoer blir først avklart når vi kommer litt lengre ut i prosessen. Det samme gjelder eksakte spillesteder.

— Men vi skal dekke store områder også denne gangen. Hvis alt går i boks kan det også forventes en rekke spennende samarbeidspartnere, men dette kan vi ikke si så veldig mye om enda. Her gjelder det å følge med!

Planlegger neste turné

— Vi er nå i planleggingsfasen av neste turné, samtidig som vi holder på å avslutte forrige turné og rapporteringen som tilhører der, sier Kaspersen.

— Det er enda noen søknader som skal inn for 2019-turnéen, og vi håper å kunne få en samlet fullfinansiering denne gangen, sier hun.

LMSO bidrar blant annet med søknadsveiledning i denne prosessen.

— Arbeidet som foregår i forkant og etterkant av turnéene er stort og tidkrevende, men møtene på veien gjør det verdt det.

— Vi ser at vinklingen er viktig og at det er en essensiell verdi i det å møte mennesker ansikt til ansikt. Dette gir rom for spennende diskusjoner og refleksjoner i etterkant, både for utøvere og deltakere, sier Kaspersen.

Informanter og fagrepresentater fra LMSO

Foto av kvinne som ser i kameraet og smiler bredt. Hun har blondt hår til lenger enn skuldrene, pannelugg og en hvit skjorte med sorte striper. I bakgrunnen ser vi en gul vegg og en døråpning ut til en gang.
Elin Skjeltorp, daglig leder i LMSO.

— LMSO har bidratt med informanter i forkant av dette stykket, og fagrepresentanter derfra har vært involvert i hele prosessen. Informantene har kommet fra hele landet, forteller Elin Skjeltorp, daglig leder i LMSO.

—  Forestillingen belyser et område de fleste ikke ser, og den gir etter vår oppfatning et helt spesielt og unikt innblikk i det komplekse ved et liv som overgrepsutsatt, sier hun.

—  Å formidle erfaringer og kunnskap om konsekvensene av overgrep på en slik arena er relativt nytt, og det gir helt nye dimensjoner i opplevelsen – og dermed også forståelsen – av problematikken.

Hun forteller at stykket passer både ungdom og voksne, og kan ses som et annerledes bidrag til

ExtraStiftelsen har bevilget midler til prosjektet.

fagkunnskapene rundt seksuelle overgrep.

— LMSO ønsker å anerkjenne kunst og kultur som en unik og kompetent arena for formidling av kunnskap, i tillegg til at kunst og kultur også med stor fordel brukes av mange tidligere utsatte i bearbeidelsesprosessen, sier Skjeltorp.

 

 

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

På www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.

LMSO sentralt:
Ønsker du å besøke oss eller møte oss?
Kontakt [email protected] for å avtale tid og sted.

       

Postadresse:
Landsforeningen mot seksuelle overgrep
Torggata 31
0183 Oslo

Epost:
[email protected]
Organisasjonsnummer: 987 347 104
Kontonummer: 4312 13 71058

Bygget på WordPress av Smart Media | Design av Engasjert Byrå | Personvernerklæring