LMSO

Fra kunnskap til handling -Sammen mot seksuelle overgrep

  • Om LMSO
    • Om oss
      • Organisasjon
      • Ansatte
      • Styret
      • Historikk
    • Vårt arbeid
      • Interessepolitisk arbeid
      • Erfaringer og samarbeid
      • Samlinger og fagseminar
    • Ressursbank
    • Regioner
      • Midt-Norge
    • Hva er seksuelle overgrep?
    • Trenger du hjelp?
  • Støtt LMSO
  • Nyheter
  • Kontakt
  • English
Hold ned cmd tasten og trykk + / -Hold ned ctrl tasten og trykk + / -
AAA

17. desember 2024

Slik kan du bidra i arbeidet mot seksuelle overgrep

Vil du bidra i arbeidet mot seksuelle overgrep? Her får du noen konkrete forslag utarbeidet av oss i Landsforeningen mot seksuelle overgrep.

Seksuelle overgrep skjer på mange ulike steder og i mange forskjellige situasjoner.

Det finnes ikke ett enkelt sted hvor vi trenger tiltak – vi trenger et helt samfunn som forebygger overgrep og støtter dem som rammes.

For å sette overgrep på agendaen, trenger vi at enkeltpersoner melder bekymring og stiller spørsmål.

Her har vi samlet noen forslag til hva du kan gjøre:

Start med deg selv

  • Les deg opp på hva overgrep er – hvor ofte det skjer, hva kan vi gjøre med problematikken, og hvordan det påvirker andre mennesker?
  • Vær åpen for at seksuelle overgrep er mer vanlig enn du liker å tro, og at det også skjer i ditt nærmiljø.
  • Les vår artikkel «Myter og fakta om overgrep»
  • Vær den som tør å tenke tanken og å spørre «om hva som egentlig har skjedd med deg?». Du kan være den personen som kan utgjøre en forskjell for dette barnet.

Hvilke andre personer har du rundt deg?

  • Hvis du har egne barn, lær dem hva kjønnsorganene deres heter og forklar hvilke regler som gjelder for berøring: For eksempel er det greit at foresatte er i kontakt med barns kjønnsorganer i ikke-seksuelle sammenhenger, som ved kroppsvask. Undersøkelser hos legen er også et eksempel der ikke-seksuell berøring av kjønnsorganene er tillatt. Derimot skal ingen andre voksne skal berøre barnets kjønnsorganer i andre kontekster.
  • For å lære barn hva som er tillatt av berøring, anbefaler vi den prisbelønte animerte TV-serien for barn «Kroppen min eier jeg», som LMSO har vært med på å utforme. NB: Serien bør helst ikke sees uten oppfølging fra voksne, og vi anbefaler at voksne leser tilhørende veiledningsmateriell.
  • Lær barna dine forskjellen mellom vonde og gode hemmeligheter.
  • Hvis noen du kjenner forteller deg om et overgrep: Lytt. Det er ikke din jobb å løse dette for dem, men det kan være din jobb å hjelpe dem med å oppsøke hjelp.
  • Informer andre om de kommer med utsagn om seksuelle overgrep som ikke stemmer. Utsagn som ikke stemmer kan være for eksempel «overgriper så sjeldent» og «alle overgrepsutsatte blir ødelagte mennesker som ikke får til noe i livet». 

Hvilke andre systemer har du rundt deg?

  • Dersom du har barn i barnehage eller skole, spør dem om de har seksualitet og kropp på årshjulet og hvordan de lærer dem om deres seksuelle rettigheter.
  • Spør om de har rutiner for opplæring av personale og hva de gjør for å forebygge og avdekke overgrep.
  • Spør din lokale kommune om de har en handlingsplan mot vold og overgrep og hvilke tilbud de har for utsatte for overgrep.
  • Spør også din lokale kommune hva de gjør for utsatte menn, funksjonshemmede og andre grupper som gjerne glemmes. 
  • Dersom du jobber på en arbeidsplass som leverer helse- eller velferdstjenester (for eksempel i helsevesenet eller NAV), spør hvilke rutiner de har for opplæring av ansatte om traumebevisst omsorg og hvordan man kan møte traumeutsatte.
  • Vurder å engasjere deg i en organisasjon som arbeider med å få slutt på vold og overgrep. LMSO ønsker alltid frivillige velkommen. Ta gjerne en titt på hva slags frivillige vi leter etter for tiden på frivillig.no! Du kan også støtte LMSO økonomisk fra et beløp på 50 kroner i året.

8. juli 2021

Ny generalsekretær i LMSO blir Line K. Rødseth: — Gleder meg over å få muligheten til å skape strukturelle endringer for alle overgrepsutsatte i samfunnet vårt

Line Kolstad Rødseth blir ny generalsekretær i LMSO. Foto: William Karlsen

Line Kolstad Rødseth blir ny generalsekretær i LMSO, og tiltrer i 100% stilling i januar 2022.

Rødseth forteller at hun ønsker å skape en organisasjon som favner om alle som blir utsatt for overgrep. 

— Vi er nødt til å være inkluderende for å bli inkluderende, sier Rødseth. 

Bryte med stereotypier, synliggjøre overgrep og løfte frem stemmer

Rødseth vil utfordre stereotypier om utsatte og overgripere, og gjøre det enklere for alle utsatte å få eierskap til sin egen historie.

— Mange har forutinntattheter om hvordan en overgrepsutsatt skal oppføre seg og se ut for å være et «troverdig offer», sier Rødseth.

Hun mener at det er viktig å synliggjøre alle former for overgrep samt inkludere alle som blir utsatt for det – særlig sårbare grupper.

— Vi med privilegier må løfte frem og lage rom til stemmene uten samme privilegier. Det er et ansvar vi må ta på vegne av alle overgrepsutsatte, sier hun.

— Vi må utfordre snevre oppfatninger for å synliggjøre forskjellige typer overgrep, hvem det er som blir utsatt og hvem som utfører overgrep.

—  Å bryte med stereotypier og heller formidle mangfoldet som vi ser i virkeligheten vil bidra til at flere oppdager og sier ifra om sine eller andres opplevelser, samt bidra til at flere orker å stå stødig i sin egen historie og sine egne erfaringer, sier Rødseth.

Bred kunnskap i relevante fagfelt

Rødseth jobber for tiden på det nasjonale kompetansesenteret Pro Sentret, som spesialkonsulent i prosjektet «Det er nok nå». Prosjektet skal bidra til økt kunnskap om seksualisert vold mot sexselgere.

Mange møter et behandlingsapparat som ikke favner om de komplekse symptomene som kan være vanlige reaksjoner etter overgrep

De fem årene før det har hun jobbet som sosialkonsulent på samme senter. Hun jobbet da med å følge opp enkeltpersoner og å sikre deres rettigheter.

— I mitt arbeid med overgrepsutsatte ser jeg et behov for en vidtfavnende, inkluderende og kunnskapsbasert behandling. Mange møter et behandlingsapparat som ikke favner om de komplekse symptomene som kan være vanlige reaksjoner etter overgrep, sier Rødseth.

Rødseth har kunnskap om blant annet menneskehandel, traumebehandling, terapeutiske arbeidsmetoder, rettssystemet vårt og velferdsstaten – og hvordan man kan yte tjenester til mennesker uten rettigheter innenfor dette systemet.

Innsikt i samfunnsprosesser på flere nivåer

Rødseth har også erfaring med å gi veiledning og holde foredrag, skrive høringsuttalelser og delta på møter med politikere og beslutningstakere, samt bidra til rapporter og prosjekter. 

I 2019 fikk hun ansvaret for Pro Sentrets arbeid med handlingsplanen mot voldtekt 2019-2021, og har siden sittet i en arbeidsgruppe i Politidirektoratet.

Dette resulterte midler til prosjektet “Det er nok nå”, med et spesifikt fokus på voldtekt og sexsalg. Prosjektet fikk midler til å driftes gjennom 2021. Rødseth har hatt ansvar for prosjektet i sin helhet.

Rødseth har for tiden ansvaret for prosjektet «Det er nok nå», som hun skal ferdigstille før hun tiltrer som generalsekretær i LMSO i januar 2022.

Rødseth har også en bachelor i vernepleie, og har blant annet jobbet som ledende miljøterapeut, miljøarbeider samt avlaster.

I tillegg har hun undervist for studenter på VID vitenskapelige høgskole, holdt flere foredrag om overgrep og bidratt til å arrangere demonstrasjoner og dialogmøter.

Hun har dermed innsikt i prosesser og institusjoner i blant annet kommuner samt helse- og rettsvesen på flere forskjellige nivåer.

Erfaring med å sette overgrepssaken på agendaen i media

Rødseth er godt vant til å uttale seg til pressen om overgrep og voldtekt. Hun har blant annet vært med i en episode av Trygdekontoret, der temaet var voldtekt.

Dokumentaren «Stolt av deg» handler om både den emosjonelle prosessen og rettsprosessen i etterkant av hennes egenerfaring.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Rødseth har deltatt på en episode av Trygdekontoret der temaet var voldtekt. Foto: Skjermbilde fra tv.nrk.no.

I tillegg er Rødseth godt vant med å skrive kronikker om tematikken.

Rødseth skal i første omgang fullføre prosjektet «Det er nok nå», som blir ferdigstilt i desember 2021. 

Deretter tiltrer hun som generalsekretær i LMSO i 100% stilling i januar 2022.

— Jeg gleder meg enormt til å begynne som generalsekretær i LMSO og er ydmyk over muligheten jeg er gitt for å skape strukturelle endringer for alle overgrepsutsatte i samfunnet vårt, sier Rødseth.

Styreleder Folgerø: — Særdeles kompetent

Styreleder i LMSO, Ingunn Folgerø, er svært fornøyd med ansettelsen av Rødseth.

— Rødseth er særdeles kompetent og har en unik kombinasjon av relevant erfaring samt kunnskap om og innsikt i prosesser på forskjellige nivåer som er svært viktig for LMSO sitt arbeid og satsningsområder fremover, sier styreleder i LMSO, Ingunn Folgerø. 

— Vi ser frem til å satse enda tyngre på blant annet synlighet i media, dialog med relevante institusjoner og politisk påvirkning fremover, og er svært fornøyde med ansettelsen.

Skjeltorp fratrer etter mange års innsats

Foto av kvinne som ser i kameraet og smiler bredt. Hun har blondt hår til lenger enn skuldrene, pannelugg og en hvit skjorte med sorte striper. I bakgrunnen ser vi en gul vegg og en døråpning ut til en gang.
Elin Skjeltorp fratrer i juli etter mange års innsats i LMSO.

Nåværende dyktige daglige leder i LMSO, Elin Skjeltorp, fratrer stillingen 31.7.2021 etter mange års enestående innsats i LMSO – og et uvurderlig arbeid i å gjøre organisasjonen til det den er i dag. 

Skjeltorp ble først involvert i LMSOs arbeid som styremedlem i 2013. Hun var aktiv i styret og var blant annet styreleder, før hun ble ansatt som daglig leder i 2016.

— Det er mange som har vært med å bygge fundament, grunnmur og reisverk til den interesseorganisasjonen LMSO står som i dag, sier Skjeltorp, og viser til de uunværlige bidragene fra alle de flotte frivillige i LMSO gjennom årene.

— Det har vært en fantastisk utfordring og en enorm glede å lede denne organisasjonen, sier hun.

— LMSO er mitt hjertebarn og har vært min hjertesak, og jeg gleder meg til å følge med på organisasjonen videre både i sak og i utvikling som organisasjon.

— Jeg tror virkelig på organisasjonens virke og jeg mener oppriktig at dens frivillige er av den helt unike sorten, sier Skjeltorp.

Informasjonsrådgiver Andrea Bruer blir midlertidig fungerende generalsekretær.

Ettersom Skjeltorp fratrer 31. juli og Rødseth tiltrer i januar, vil informasjonsrådgiver Andrea Bruer være fungerende generalsekretær i perioden 1. august til 31. desember 2021.

Bruer har tidligere vikariert for daglig leder i flere perioder, og ser frem til å fortsette å samarbeide tett med LMSO sine flotte regionsansvarlige og øvrige frivillige samt dyktige styre om daglig drift av organisasjonen frem til Rødseth tiltrer.

LMSO sentralt:
Ønsker du å besøke oss eller møte oss?
Kontakt post@lmso.no for å avtale tid og sted.

       

Postadresse:
Landsforeningen mot seksuelle overgrep
Hausmanns Hus

Hausmanns gate 21, 0182 Oslo

Epost:
post@lmso.no
Organisasjonsnummer: 987 347 104
Kontonummer: 4312 13 71058

Bygget på WordPress av Smart Media | Design av Engasjert Byrå | Personvernerklæring