
– Mange tror fortsatt at fibromyalgi er en psykisk sykdom, og at smertene bare er innbildning, sier Marthe Steinmann, som har utviklet fibromyalgi som følge av vold og overgrep.
Folkehelserapporten, publisert av Folkehelseinstituttet (FHI), viser at vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt i barndommen øker risikoen for alvorlige fysiske og psykiske helseplager. Likevel er sammenhengen mellom overgrep og somatiske lidelser ofte oversett i helsevesenet.
Generalsekretær i Landsforeningen mot seksuelle overgrep, Line Kolstad Rødseth, etterlyser mer kunnskap i helsetjenestene.
– Både utsatte og helsepersonell mangler nødvendig forståelse av sammenhengen mellom overgrep og somatiske lidelser. Kvinnehelse er underprioritert, og på kvinnedagen løfter vi behovet for økt kunnskap og bedre helsetjenester for overgrepsutsatte.

Utmattende plager
I starten innså ikke Marthe Steinmann at traumene påvirket de fysiske plagene hennes. Gjennom samtaler med flere psykologer lærte hun hvor tett kropp og psyke henger sammen.
Marthe synes det var utmattende å leve med konstante smerter, og ble til slutt desperat etter å finne en måte å stanse dem på.
– Tidligere tok jeg ikke hensyn til hvor sliten jeg ble etter traumebehandling. Nå er jeg mer bevisst på å lytte til kroppen og ta signalene på alvor, forteller hun.
Vold i nære relasjoner
I 2009 bodde Marthe sammen med Julio Kopseng i ti måneder. Hun ble utsatt for daglige voldtekter, grov vold og trusler.
I mai samme år havnet hun på legevakten med hjernerystelse, kvelningsmerker og blåmerker. Legen oppfordret henne til å anmelde, men frykten stoppet henne. Hun fikk et kort til krisesenteret, men ba i stedet samboeren om unnskyldning for at han hadde skadet henne.
– Manipulasjonen var enorm. Siden jeg ikke hadde et nettverk i Oslo, ventet jeg med å bryte ut av forholdet til jeg fant en trygg utvei.
Marthe er takknemlig for at hun kom seg unna tidlig. Hun understreker viktigheten av åpenhet om destruktive forhold.
– Mange fryser til av frykt og blir værende for å ha en viss kontroll over faren. Jeg var selv redd for hva han kunne gjøre mot meg etter bruddet, forteller hun.
Somatiske plager
Etter voldshendelsene fikk Marthe raskt søvnproblemer. Hun overså symptomer som hodepine og kroniske smerter, men til slutt sa kroppen stopp.
– Jeg var konstant urolig og turte ikke å gå ut i mørket. I dag låser jeg fortsatt døren, og jeg sliter fortsatt med søvn når mannen min er på jobbreise.
I etterkant har Marthe utviklet kompleks PTSD og fibromyalgi, noe som har gjort henne 100 prosent ufør. Hun har siden 2017 gått på arbeidsavklaringspenger, og uføretrygden ble innvilget i januar 2022.
– Smertene som følge av fibromyalgien tapper meg for energi. Siden fatigue gjør at hvile ikke gir bedring, må jeg planlegge dagene mine nøye. En nylig tur til hovedstaden gjorde at jeg i etterkant ble liggende rett ut i fire døgn.
Fakta om fibromyalgi:
- Kjennetegnes av smerter i muskler og ledd, som kan variere fra dag til dag og «vandre» i kroppen.
- Mange opplever også fatigue (utmattelse), dårlig søvn, irritabel tarm, sensitiv blære, svimmelhet, kvalme, feberfølelse og hevelsesfornemmelse.
- Fibromyalgi regnes som bløtvevsrevmatisme og rammer flest kvinner.
- Årsaken er ukjent, men traumer og langvarig fysisk belastning kan være utløsende faktorer.
- Forskning i England har vist at lavdose-slankemedisiner kan ha effekt, men dette er ikke anerkjent i Norge.
Kilde: Norges Fibromyalgi Forbund
Møte med helsevesenet

I møtet med helsevesenet har Marthe erfart at fibromyalgi er en tabubelagt sykdom med lite hjelp å få. Selv om hun har hatt fastleger som har fulgt henne opp og tatt henne på alvor, har hun også møtt behandlere som har bagatellisert smertene.
– Mange tror fortsatt at fibromyalgi er en psykisk sykdom, og at smertene kun er noe man innbiller seg. Jeg får ofte beskjed om å stresse mindre fordi jeg har PTSD, sier hun, som opplever at det har vært en kamp å bli tatt på alvor.
– Selv om helsevesenet i dag i større grad ser sammenhengen mellom traumer og somatiske plager, har de fortsatt et stykke igjen å gå.
Under begge graviditetene fikk Marthe ekstra oppfølging av Team Ahus, noe hun er takknemlig for.
– Tilretteleggingen ga meg trygghet under svangerskapet, fødselen og tiden etterpå. Med barn er ingenting forutsigbart, så det betyr mye.
Flere diagnoser
Som følge av traumene har Marthe nylig fått diagnosen kronisk migrene. Etter et syv uker langt anfall havnet hun på akutten.
– Etter flere CT- og MR-undersøkelser var hun lettet over å få en diagnose. Nå venter jeg på å starte sprøytebehandling, som jeg håper vil redusere plagene.
På grunn av mareritt har hun også utviklet TMD (temporomandibulær dysfunksjon).
For å lindre smertene har Marthe prøvd psykomotorisk fysioterapi, kiropraktor og akupunktur.
– Det eneste som hjelper litt, er varmt vann og massasje. Styrketrening forverrer derimot plagene mine. Om sommeren lindres plagene noe. En uke i Spania gjorde en stor forskjell.
Glede i hverdagen
For Marthe betyr barna hennes alt. De gir henne glede og motivasjon i hverdagen.
– Å se dem få oppleve ting jeg selv ikke fikk i oppveksten betyr mye. Hunden min, som jeg har hatt i ett år, gir meg også trygghet, samtidig som jeg har fått bedre kondisjon.
Selv om hun lever med kroniske plager, gjør hun sitt beste for å skape et godt liv for seg selv og familien. Likevel savner hun å ha en jobb å gå til og kollegaer å omgås.
– Derfor har jeg nylig engasjert seg som frivillig i den ideelle organisasjonen “Aldri Alene”.

Nylig fremmet hun et forslag om evigvarende besøksforbud på Stortinget. Marthe mener offeromsorgen i Norge må styrkes.
– Det krever mye å be om hjelp, og for traumatiserte er det ekstra energikrevende. Å gjøre noe meningsfylt hjelper meg psykisk. PTSD definerer ikke hvem jeg er.
Kvinnehelse og traumer: En oversett sammenheng

Liv Bjørnhaug Johansen, sykepleier og rådgiver i kvinnehelse i Norske Sanitetsforening, har lenge jobbet for å belyse sammenhengen mellom psykisk helse, traumatiske opplevelser og fysiske sykdommer hos kvinner. I sin nyeste bok, Diagnose Kvinnehelse, retter hun søkelyset mot hvordan kvinnesykdommer ofte blir undervurdert og misforstått i helsevesenet.
Bjørnhaug Johansen etterspør større traumebevissthet i helsevesenet.
– Kvinner med traumer opplever ofte at helsevesenet ikke forstår eller tar hensyn til deres behov. Seksuelle overgrep, vold og psykiske belastninger kan føre til langvarige helseproblemer, og mange møter skepsis når de søker hjelp.
– Hvis en kvinne med psykisk uhelse og fysiske plager kommer til legen, er det altfor lett å anta at sykdommen kun skyldes psykiske problemer, sier Bjørnhaug Johansen.
Vedvarende betennelsestilstander i kroppen
Hun trekker fram studier som viser at PTSD og kronisk stress kan gi vedvarende betennelsestilstander i kroppen, som øker risikoen for autoimmune sykdommer og mange andre alvorlige helseplager.
– Mange kvinner opplever smerter og plager som ikke gir utslag på blodprøver og tester, og blir ikke tatt på alvor eller får feil eller forsinket diagnose fordi helsevesenet ikke ser helheten, påpeker hun.
Økt traumebevissthet i helsevesenet
Hun peker på flere tiltak som kan gjøre helsevesenet mer traumebevisst:
- Traumesentisivitet i helsetjenesten:: Kvinner med traumehistorikk bør få mulighet til å informere helsepersonell om dette ved undersøkelser for å få tilrettelegging og øke tilliten, for eksempel hos gynekolog.
- Bedre samhandling mellom psykisk og somatisk helse: Pasienter med komplekse sykdomsbilder faller ofte mellom to stoler i helsevesenet. Bedre samarbeid mellom fagfelt kan gi riktigere behandling.
- Økt kunnskap hos helsepersonell: Traumebevissthet må styrkes i utdanningen og i praksis, slik at helsepersonell forstår hvordan traumer påvirker kroppen og kan gi utredning og behandling som tar høyde for den økte risikoen for somatisk sykdom..
Bjørnhaug Johansens tips til deg som har opplevd traumer
- Snakk med fastlegen din: Be om en samtale om tilrettelegging dersom du kvier deg for undersøkelser.
- Vurder hjemmetester: For eksempel ved livmorhalsprøve, hvis gynekologiske undersøkelser er vanskelige.
- Skriv ned symptomene dine: Dersom plagene dine blir omtalt som “diffuse” kan det være lurt å føre symptomdagbok som viser hyppighet, intensitet og når de oppstår.Ta med en støtteperson: En venn eller et familiemedlem kan gi trygghet under legebesøk.
- Ikke nøl med å oppsøke hjelp: Du kan oppsøke overgrepsmottak eller krisesentre selv om det har gått mange år siden overgrepet.
– Når vi vet at én av fem kvinner har blitt voldtatt, må vi ta helsekonsekvensene på alvor. Vi må snakke mer om dette som et folkehelseproblem og sørge for at helsevesenet er rustet til å møte disse pasientene på en god måte, avslutter Bjørnhaug Johansen.