Mannshelg «Victims no longer» med Mike Lew 31. mai til 2. juni: — Unik mulighet for å dele erfaring i et trygt miljø med andre menn

Den 31. mai til 2. juni er det for niende år på rad Mannshelg med Mike Lew med tema «Victims no longer» på Thorbjørnrud hotell på Jevnaker. Helgen er et samarbeid mellom Senter for seksuelt misbrukte menn (SSMM) og ADAM/Kirkelig Ressurssenter.

Mannshelgen tilbyr ifølge Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep sin nettside en “unik mulighet for å dele erfaring i et trygt miljø med andre menn som har lignende erfaringer”.

De skriver også at “‘Victims No Longer’-helgen fokuserer på heling og gir mulighet for å uttrykke følelser i et støttende og ikke-dømmende miljø, diskutere hvordan misbruk i barndommen påvirker livet som voksen, dele personlige historier, snakke om tillit, intimitet, seksualitet og relasjoner og å utforske og utvikle strategier for overlevelse og helbredelse.”

På samme nettside finner du praktisk informasjon om programmet, deltakeravgift og påmelding.

Terapeut med fokus på overgrepsutsatte menn

Foto av to menn som ser i kameraet og smiler. Vi ser den fra livet og opp. Mannen til venstre har rød t-skjorte, en genser knytt om halsen, briller og kort, brunt hår. Mannen til høyre har en lys lakserosa skjorte, grått, kort hår og holder et norsk falgg i hånden. I bakgrunnen er en murvegg med rød murstein.
Prest B. Lennart Persson til venstre og terapeut Mike Lew til høyre.

— Vi i ADAM/Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep ble kjent med Mike for drøyt 10 år siden, forteller B. Lennart Persson.

Persson er utdannet teolog, og prest ved Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

Han har gruppetilbud og tilbyr også individuelle samtaler i ADAM, som er er et kirkelig kontakt- og hjelpetilbud til menn som har blitt utsatt for seksuelle overgrep i oppveksten eller senere i livet.

Persson forteller at Mike Lew har bakgrunn som kulturantropolog og jobber som terapeut i USA.

Lew sin første bok, «Victims no longer», kom i første opplag 1990, og er en ressursbok for menn som har vært utsatt for seksuelle overgrep.

— For 30 år siden var dette et enda mer usynlig tema enn det er i dag, sier Persson.

Boken ga ifølge Persson Lew et stort kontaktnett og nedslag rundt om i verden.

— Mike har vært flink til å bygge nettverk og knytte sammen menn med overgrepserfaring, og på den måten bidra til at menn har fått en støttende sammenheng rundt seg som har vært forløsende på ulike måter, sier Persson.

— Bryte opplevelsen av å være «den eneste i verden»

Samarbeid med hjelpetilbud Lew har kommet i kontakt med, har ført til at han har holdt workshop-helger i blant annet USA og Australia, med deltakere fra flere land og et opplegg som han selv har utviklet.

— Mike var en av hovedtalerne på ADAM-konferansen som vi arrangerte i 2009, og siden har vi holdt kontakten. 2010 inviterte vi til mannshelg med Mike for første gang, sier Persson.

Han forteller at Senter for seksuelt misbrukte menn (SSMM) med som arrangør året etter, og etter det har Mike kommet tilbake hvert år.

Heldigvis finnes det etter hvert bedre tilbud for menn på de regionale sentrene mot seksuelle overgrep og innenfor behandlingsverdenen, men det er ofte vanskelig å samle nok menn samtidig til å tilby egne mannsgrupper.

— For oss har det vært viktig å tilby en sammenheng hvor menn kan møte fler som har lignende erfaringer og på den måte bryte opplevelsen av å være «den eneste i verden», sier Persson.

Han forteller at deres erfaring er at det å jobbe med grupper er spesielt viktig for menn fordi mange opplever seg annerledes og har erfaringer med at deres problematikk ikke «passer inn» i hjelpeapparat og i samfunnet generelt.

— Heldigvis finnes det etter hvert bedre tilbud for menn på de regionale sentrene mot seksuelle overgrep og innenfor behandlingsverdenen, men det er ofte vanskelig å samle nok menn samtidig til å tilby egne mannsgrupper.

— Derfor er de årlige mannshelgene en viktig prioritering for oss som jobber med dette, sier Persson.

Gode tilbakemeldinger på erfaringsdeling og ivaretakende omgivelser

Foto av tre menn som vandrer på en grusvei. Vi ser grusveien fortsette innover i bildet. Det er knallblå himmel og nen grønne skudd på trestammene langs veien.
Rusletur med Mike, fra mannshelgen i fjor.

Han forteller at de får gode tilbakemeldinger om at det gjør en stor forskjell å oppleve at andre har slitt med de samme tingene som man selv gjør, og at man kan dele erfaringer om hvordan man håndterer vanskelige situasjoner.

— Det å være sammen med så mange andre en helg motvirker opplevelsen av å ikke passe inn, og gir mye energi.

De siste årene har de hatt rundt 30 deltakere på mannshelgene, og programmet veksler mellom å møtes i hele gruppen og å snakke sammen i mindre grupper.

— Vi legger også vekt ved at deltakerne skal oppleve seg godt ivaretatt og ønsket. Thorbjørnrud hotell, der vi har vært i flere år, ligger vakkert og avskilt til, slik at vi kan bruke både inne- og utearealene. I tillegg er det god mat og en generøs atmosfære, noe som også betyr mye for deltakerne.