Hovedrolleinnehaver i filmen “Lufteturen”, Lasse Valdal, vant forrige uke prisen beste skuespiller på filmfestivalen Copper Coast International Film Festival (CCIF) i Wales (29.01 – 01.02.19). Det er den første festivalen filmen foreløpig har deltatt på. Filmen handler om seksuelle overgrep og hvem overgripere kan være, og LMSO har derfor bidratt som søkerorganisasjon og med veiledning.
Se teaser for filmen lenger ned i artikkelen!
Valdal har tidligere spilt i blant annet Død snø (2009).
— Hva betyr denne prisen for deg?
— Dette er første gang jeg vinner en skuespiller-pris, så det er jo veldig hyggelig å få litt oppmerksomhet for arbeidet man gjør som skuespiller, sier Valdal.
— Hvordan har det vært å jobbe med denne type tematikk?
— Det har vært utfordrende, men spennende. Da jeg fikk tilbudet om å spille rollen var jeg først usikker på om jeg gå inn i dette og spille denne type overgriper, forteller Valdal.
— Det er er et ubehagelig tema, og jeg var redd for å eventuelt bli gjenkjent som rollefiguren. Men det har ikke vært noe problem.
— I forabeidet snakket jeg med ulike ressurspersoner med innblikk i hvordan denne type overgriper tenker.
— Jeg er glad jeg ble med i filmen og mener den tar opp noe viktig. Jeg håper den kan bidra til diskusjon om temaet og gjøre det lettere for overgipere å oppsøke hjelp, sier Valdal.
— Gøy med bekreftelse på at filmen berører
— Dette er nok ikke den mest prestisjetunge festivalen på markedet, men det er veldig gøy å få bekreftelse på at filmen berører folk, sier Andreas Reinhardt.
Sammen med regissør Camilla Størseth er han en av hovedpersonene for filmens manus, planlegging, gjennomføring og etterarbeid. De er med i Icecube Media AS, som er produksjonsselskapet bak filmen.
Reinhardt står blant annet for manus og foto i filmen. I presseskrivet for filmfestivalen kan man nederst lese at Lufteturen, eller Astray som den heter på engelsk, også var nominert som beste film og beste foto.
Reinhardt forteller at de for tiden jobber med å få filmen med på flere festivaler for nå å flest mulig.
— Festivalen har uttalt at den mottok ca. 5000 filmer for påmelding til 2018-festivalen, og de skriver på hjemmesiden at de ønsker å vise de beste historiefortellerne verden har å by på, forteller Reinhardt.
— Vi er selvfølgelig alt for beskjedene til å innrømme at vi passer inn i den beskrivelsen, smiler han.
— Overgriperen er ikke et monster
Daglig leder i LMSO, Elin Skjeltorp, forteller at det er flere årsaker til at LMSO har bidratt i arbeidet med denne filmen:
— Det er viktig å stille spørsmålet: Hvem er overgriper? Samfunnet må forstå at overgriperen ikke er et monster, for å ta innover seg muligheten for at barn blir utsatt for overgrep — når magefølelsen om at noe “ikke stemmer” melder seg. “Hvordan kan det være koselige og fantastiske tante Mette?”
— Hvis man klarer å innhente nok informasjon om mennesker med seksuelle tanker om barn i den grad at man kan utvikle tiltak som vil forhindre at de samme menneskene faktisk blir overgripere. Dette er derfor en av de mest grunnleggende måtene å forebygge overgrep på.
Hjelpeapparatet vi trenger rundt denne gruppen som enda ikke har begått overgrep finnes ikke, forteller Skjeltorp.
— Jeg har sett hele filmen — og den utfordret på så mange plan. Jeg anbefaler alle med tilknytning til film og filmfestivaler om å booke den.
— En bedre skuespiller skal man lete lenge etter
— Som regissør har det vært en stor ære å få arbeide med Lasse, sier Camilla Størsheth, som har regissert “Lufteturen”.
— En bedre skuespiller skal man lete lenge etter. Fra første stund har han jobbet for å forstå tematikken og karakteren. Han har tilnærmet seg rollen på en forståelsesfull og respektfull måte, forteller hun.
— Det skulle bare mangle at han vant en pris for sin rolletolkning. Gratulerer så mye, Lasse — dette er forhåpentligvis bare den første av flere! sier Størseth.
Spenningspunktet mellom pervers mann og kjærlig far
Reinhardt forteller at inspirasjonskilden til Lufteturen var en avisartikkel om en far som oppdaget at gressplenen utenfor soveromsvinduet til den mindreårige datteren var fullstendig nedtråkket.
Konklusjonen var at noen i lengre tid hadde spionert på datteren.
— Man ser med en gang for seg at denne titteren er en lurvete, ekkel, pervers mann, sier Reinhardt.
— Hva hvis denne personen er en kjærlig ektemann, en morsom og omsorgsfull far? En som har en datter som elsker faren over alt på jord. I spenningsforholdet mellom disse ytterpunktene ligger det en spennende historie.
Se teaseren for Lufteturen (artikkelen fortsetter etter videoen):
— Per i dag så finnes det ikke nok støttesystem i Norge som skal fange opp og hjelpe mennesker som har seksuelle fantasier om barn. Med Lufteturen ønsker vi å endre dette og bidra til større åpenhet og diskusjon rundt hvem disse menneskene er, sier Reinhardt.
— Vi mener at det må opprettes flere og bedre arenaer hvor disse menneskene kan få hjelp, og slik avverge mulige overgrep.
Grundig forarbeid
Størseth forteller at de i forkant av innspilling knyttet kontakt og etablerte samarbeid med flere sentrale organisasjoner som arbeider med seksuelle overgrep
— Det var viktig for oss å ha en god dialog med disse, både med tanke på distribusjon og bruksområder av filmen og for hjelp til å etablere troverdige og realistiske rollekarakter.
— Alle råd og støtte fra disse har vært uvurderlig, sier Størseth.
Med LMSO som søkerorganisasjon fikk de 400 000 kroner i økonomisk støtte fra Extrastiftelsen. I tillegg fikk prosjektet støtte fra Viken Filmsenter.