– Vil vise hverdagen til unge menn som er dømt for overgrep på fest

Det nyetablerte produksjonsselskapet Rosenlund Film begynte denne høsten arbeidet med dokumentarfilmen «Gråsonen», som handler om festvoldekt-dømte menn. LMSO er søkerorganisasjon for dette filmprosjektet hos Extrastiftelsen. 

Gjennom filmen skal regissør Signe Rosenlund-Hauglid og fotograf Håkon Benjaminsen følge unge menn som er dømt for festvoldtekt over en lengre periode.

44 prosent av alle anmeldte overgrep i fjor var relatert til fest.

– Ettersom dette er en tematikk som har blitt aktualisert i stadig større grad i norske medier de siste årene, vil vi forsøke å nyansere debatten, sier regisssør Rosenlund-Hauglid.

– Vi vil gjøre det ved å gi rom til stemmer som vanligvis ikke blir hørt: Stemmene til dem som begår slike overgrep, mener hun.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

En mann og en kvinne står foran et bygg og ser inn i kameraet. Mannen har grågrønn jakke og kortklipt hår. Kvinnen har sort jakke og lilla skjerf. De har en nøyral mine og ser rett i kamera. Bakgrunnen er et grønt bygg med vinduer med røde sprosser.
Fotograf Håkon Benjaminsen og Signe Rosenlund-Hauglid er i gang med dokumentaren «Gråsonen».

– Overgripere utgjør så langt en gruppe som har valgt å tie, og som samfunnet ikke har ønsket å lytte til. Hvis én av ti norske kvinner blir voldtatt i løpet av livet, betyr det at de aller fleste av oss også kjenner en overgriper.

Vil inkludere menn i debatten

Med dette som utgangspunkt vil filmskaperne vise hverdagen til unge menn som er dømt for overgrep på fest.

De forteller at de vil vise hvem mennene var før overgrepet ble begått, hvordan handlingen har påvirket dem i ettertid, og hvordan livet er med en slik dom.

Selv om dette er et vondt og vanskelig tema er det er helt nødvendig å inkludere mennene i debatten rundt festvoldtekt

– Vi vil på ingen måte undergrave alvorligheten i handlingen mennene er dømt for i denne filmen, og vi vil også ha en dialog med utsatt part gjennom hele prosessen.

– Selv om dette er et vondt og vanskelig tema mener vi det er helt nødvendig å inkludere mennene i debatten rundt festvoldtekt. Det er hos dem ansvaret ligger, men disse mennene skal også tilbake til samfunnet etter de har sonet ferdig.

Regissøren presiserer at det ikke er sikkert at man kan finne svar på hvorfor noen begår overgrep på fest:

– Men med denne filmen vil vi forsøke å nyansere bildet av hvem en overgriper kan være, og dermed skape en økt forståelse for hvor kompleks denne problematikken er hos publikum, utdyper regissøren.

Vil snakke med overgrepsutsatte menn og kvinnelige overgripere

I utgangspunktet ønsker filmskaperne også å snakke med kvinner som har begått slike overgrep.

Men ettersom det statistisk sett i stor grad er menn som blir anmeldt seksuelle overgrep, har det vært svært vanskelig å nå ut til kvinner så langt i arbeidet med filmen, forteller de.

Vi vil forsøke å nyansere bildet av hvem en overgriper kan være, og dermed skape en økt forståelse for hvor kompleks denne problematikken er hos publikum.

Gjennom arbeidet med «Gråsonen» vil filmskaperne også snakke med menn som har begått overgrep mot andre menn på fest, selv om det i stor grad er kvinner som anmelder slike overgrep.

– Det er viktig å ikke undergrave at dette også er noe som skjer med unge gutter. Ifølge en rapport Reform – ressurssenter for menn, publiserte i fjor har minst ti prosent av gutter og menn blitt utsatt for seksuelle overgrep, eller vil bli det:

– Et overgrep på fylla kan også skje mellom to kompiser, og det vil vi prøve å få frem, sier Rosenlund-Hauglid.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.