Hils på vår nye regionsansvarlige for Midt-Norge: Fride Eide!
Fride studerer rådgivning og voksnes læring ved NTNU Trondheim.
E-post: fride@lmso.no
Fride Eide er 32 år og opprinnelig fra Stavanger. Nå bor hun i Trondheim, der hun studerer rådgivning og voksnes læring ved NTNU. Hun har tidligere fullført et årsstudium i likestilling og mangfold og har en bachelor i arkeologi med breddefag i freds- og konfliktstudier, utviklingsstudier, og anvendt språkvitenskap om kjønn og etnisitet. Hun har erfaring fra flere andre frivillige verv.
– Oppblomstringen av #METOO-bevegelsen var det som først vekket mitt engasjement for saken. Det vitnet om at seksuelle overgrep og maktmisbruk er et institusjonelt problem. Personer i maktposisjoner utnytter ofte sin rolle, og med årene har jeg fått en oppvåkning om hvor subtile disse maktposisjonene kan være. Det trenger ikke være en leder og en ansatt. Det kan være en voksen og et barn. Det kan være den kuleste i vennegjengen. Det kan være en hjelper. Det kan være en voldelig partner, sier Eide.
Hun har også fått et økt engasjement for vold i nære relasjoner og mener at det kan være vanskelig å vite hva man har blitt utsatt for. “Det kan være utfordrende å vite hvor man skal søke hjelp, spesielt for menn”, sier hun.
– Det kan være lett å tenke: “Man kan lett tenke: ‘De i maktposisjon vet jo bedre enn meg?”, sier Eide og legger til at man ofte i voldelige relasjoner så gradvis blir utsatt for volden, at grensene for hva man aksepterer dyttes lengre og lengre til de nesten ikke eksisterer.
Bli med som frivillig i våre arbeidsgrupper!
I LMSO Midt-Norge kan du bidra i konkrete arbeidsgrupper: “Politisk påvirkning” og gruppen “Kunnskap og kompetanse”, der man jobber for å øke folks generelle kunnskap om og kompetanse på overgrep. Du kan også starte en egen arbeidsgruppe i samråd med regionsansvarlig om du ønsker det. Alle forslag og idéer basert på dine ønsker og din kompetanse er hjertelig velkomne!
Meld deg som frivillig i LMSO Midt-Norge via Frivillig.no!
– Jeg ønsker å finne engasjerte mennesker som vil hjelpe til med å fremme mer kunnskap om temaet og få bort stigmaet fra det å bli utsatt for overgrep og vold i nære relasjoner, sier Eide.
– Jeg hadde ikke selv hørt om LMSO før jeg ble medlem, men ser og opplever hvor viktig arbeidet vårt er. Jeg har arrangert fagkvelder, holdt appeller, publisert kronikker, snakket for studenter og arbeidet interessepolitisk. Det er alltid mennesker som henvender seg og forteller om hvor stor pris de setter på arbeidet vårt. Jeg ser det har en effekt. Det er preventivt å jobbe med formidling og politikerne får øynene opp for hva vi må endre når vi kommuniserer saken vår til dem.
– Mindreverdsfølelsen mange kan kjenne på etter overgrep og vold i nære relasjoner, kan føre til skam og vansker med å si ifra, og vansker med å oppsøke hjelp og støtte til å komme seg ut av det eller bygge seg opp igjen i etterkant, sier hun.
Eide mener at det burde være like normalt å få behandling, hjelp og støtte som hvis man får en fysisk skade.
– Ingen kimser av at du går i fysioterapi etter et benbrudd, hvorfor skal de kimse av at du går i for eksempel traumebehandling eller må innom krisesenter?
Søker flere engasjerte mennesker!
Jeg ønsker å finne engasjerte mennesker som vil hjelpe til med å fremme mer kunnskap om temaet, få bort stigmaet fra det å bli utsatt for overgrep og vold i nære relasjoner, for å jobbe mot endringer i systemet.
Hun forteller at målet er at LMSO blir en tydeligere instans i samfunnet, sette seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner på dagsorden og være en katalysator for bedre undervisning, bedre helsevern og bedre rettsvesen.
– Til syvende og sist er preventiv kunnskapsformidling min hjertesak. Vi trenger en real holdningsendring i samfunnet. Min store drøm er å fjerne stigma, gi flere tilgang til hjelp, få flere til å tørre å si ifra på andres vegne og, ikke minst, forhindre at vold i nære relasjoner og overgrep i det hele tatt skjer.