LMSO

Fra kunnskap til handling -Sammen mot seksuelle overgrep

  • Om LMSO
    • Om oss
      • Organisasjon
      • Ansatte
      • Styret
      • Historikk
    • Vårt arbeid
      • Interessepolitisk arbeid
      • Organisasjonsdokumenter
      • Erfaringer og samarbeid
      • Samlinger og fagseminar
    • Ressursbank
    • Regioner
      • Troms og Finnmark
      • Nordland
      • Midt-Norge
      • Sør
      • Østlandet
    • Hva er seksuelle overgrep?
    • Trenger du hjelp?
  • Bli medlem, frivillig eller gi et bidrag
  • Nyheter
  • Nyhetsbrev
  • Aktivitetskalender
  • Kontakt
  • English
Hold ned cmd tasten og trykk + / -Hold ned ctrl tasten og trykk + / -
AAA

29. juni 2022

En varslet krise i helse-Norge: På tide å ta samfunnsproblemet traumer på alvor

Line K. Rødseth er generalsekretær i LMSO. Foto: William Karlsen.

Helse Vest, Helse Midt og Helse Nord uttalte i NRK-saken om traumebehandling i går at de mener at deres egne traumetilbud er faglig gode nok for pasienter med traumer. Vi i Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) er sterkt uenig i dette. Folkehelseproblemene seksuelle overgrep og vold – og de komplekse traumene som ofte følger – får ikke på langt nær så mye oppmerksomhet som det burde, hverken i helsesystemet eller samfunnet forøvrig.

Modum Bad (Helse Sør-Øst), Regional Enhet for Traumebehandling (REFT, Helse Midt-Norge) og Viken senter i Bardu er strålende eksempler på helseinstitusjoner som tilbyr målrettede og spesialiserte behandlingstilbud til de med komplekse traumer. Utfordringen er at det kun finnes disse tre spissede behandlingstilbudene i Norge og at det er svært vanskelig å få plass: Ventelistene er lange, og behandlingen er forbeholdt en spesifikk pasientgruppe.

På Dagsrevyen 14.6 uttalte Modum Bad at deres manglende kapasitet er et resultat av nødvendige prioriteringer på grunn av driftsavtalen deres med Helse Sør-Øst. Dette er brudd på pasientrettighetsloven, fordi traumeutsatte pasienter ikke får utøvd sin rett til fritt behandlingsvalg. Det er også diskriminering av en hel pasientgruppe, i tillegg til brudd på § 2-1B Retten til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten.

Arne Blindheim, spesialist i klinisk psykologi ved Klinikk for krisepsykologi i Bergen med 25 års erfaring, uttalte i et reportasjeinnslag på NRK Nordland 15.5 at helseforetakenes påstand om at deres behandling er god nok “høres ignorant ut”. Blindheim påpeker at pasienter med kompleks PTSD trenger hjelp over flere år. Kai Brynjar Hagen, fengselslege og rådgivende overlege for NAV, uttaler seg også om at traumebehandlingstilbudet i landet er utilstrekkelig.

Mange traumatiserte har opplevd at overgrepene ble utført av nære omsorgspersoner i oppveksten, som har andre konsekvenser enn om man blir utsatt for overgrep som voksen og utvikler såkalt enkel PTSD. Rammene for dagens behandling av PTSD og kompleks PTSD, utformet av NKVTS på oppdrag fra Helsedirektoratet, “fra 10-12 timer, med opp mot 20 timer som ramme i komplekse tilfeller”. Noen melder at særlig eksponering har virket mot sin hensikt og gjort komplekse traumer verre. For noen vil denne behandlingen være tilstrekkelig, men mange av LMSO sine medlemmer melder – som Blindheim – at de trenger god oppfølging over flere år. Kontrasten er sterk til Modum Bad sin stabiliseringsorienterte tilnærming samt deres involvering i det kombinerte nettbaserte behandlingsprogrammet og studien Treatment of Patients with Dissociative Disorders.

LMSO erfarer også at pasientene fortviler, og går i årevis uten å motta tilstrekkelig behandling. I noen tilfeller har pasienter måttet flytte for å få tilgang på behandling. Mange melder om lav kompetanse enkelte steder i landet. Andre har fått beskjed om at det ikke finnes et tilbud til dem. Dette skjer mens symptomtrykket øker. For mange får dette alvorlige helsemessige konsekvenser. Noen melder om at alt håp er ute. Konsekvensene kan være fatale.

Helseforetakene påstår at traumebehandlingen som finnes rundt om i landet er “adekvat”. Ola Jøsendal, assisterende fagdirektør i Helse Vest RHF, sier at pasienter tilbys et forsvarlig behandlingstilbud i egen region dersom de blir avvist av Modum Bad. Men hva er et “forsvarlig behandlingstilbud”? Hvilket kompetansegrunnlag har behandlingstilbudet?  Og hva er ventetiden?

Det hjelper ikke å ha et godt eksisterende tilbud dersom det minst ett års ventetid for å få behandling. Noen pasienter har ikke tid til å vente. Jøsendal uttaler også at “hver region har ansvar for å skaffe et godt behandlingstilbud til pasienter i sitt område”. LMSO erfarer at behandlingstilbudene regionalt ikke er tilstrekkelige, og at dette ansvaret ikke blir overholdt.

Vi ber om at helseforetakene avklarer hva de legger i “adekvat” behandling for komplekse traumelidelser. Hvilke evalueringer er gjort i forbindelse med å innhente denne informasjonen – og har pasientene med komplekse traumelidelser i det hele tatt vært involvert?

For å få til dette må først kompetansen på overgrep og vold i oppveksten, traumer og kompleks PTSD i førstelinjetjenesten og hos psykologer og psykiatere med driftsavtale økes. I tillegg bør flere behandlere få driftsavtale og langt bedre vilkår. Mange pasienter har i dag kun tilgang på langvarig nok traumebehandling via private helsetjenester, og betaler høye summer for det.

Norge trenger spesialiserte helseinstitusjoner med spisskompetanse på traumebehandling, også på dissosiative lidelser,  i hver helseregion med god kapasitet og kort ventetid. Behandlingen må tilpasses hver enkelt. Folkehelseproblemene overgrep, vold og traumer må tas på alvor. Kompetansemiljøene skal ikke være forbeholdt de få – de skal være tilgjengelige for alle.

For akkurat nå sitter det mennesker med alvorlige og komplekse traumer som ikke får den hjelpen de trenger, med store konsekvenser for både individers helse, folkehelse og samfunnsøkonomi.

Like rettigheter for alle – likeverdige helsetjenester til alle!

Line Kolstad Rødseth, generalsekretær i LMSO
Andrea Bruer, informasjonsrådgiver i LMSO
May Bente Hagen, psykiatrisk sykepleier, fagbokforfatter om traumebevisst omsorg og medlem av LMSO
Gro Harestad, medlem av LMSO og brukerrepresentant i Helse Stavanger sitt brukerutvalg
Marianne Kristiansdatter Finstad, medlem av LMSO og sosionom

–

Les også disse nettsakene våre om tematikken traumebehandling:

  • Intervju med May Bente Hagen, forfatter av “Traumebevisst omsorg i psykisk helsearbeid”: –Det er mange områder i livet som berøres av traumer
  • May Bente Hagen: – Deltakelse i internettbasert traumebehandlingsprogram ble et viktig vendepunkt i min terapi
  • Helse Midt-Norge får til traumebehandling: – REFT er et særegent og helhetlig tilbud
  • LMSO med henvendelse til Helsedirektoratet: – Kompleks PTSD må inn i prioriteringsveilederen

 

27. september 2021

Intervju med May Bente Hagen, forfatter av “Traumebevisst omsorg i psykisk helsearbeid”: — Det er mange områder i livet som berøres av traumer

LMSO sikter å sette traumebevisst behandling på agendaen og øke kunnskapen om traumer. Et viktig ledd i dette arbeidet er å løfte frem fagbøker som gjør nettopp dette — i dette tilfellet boken Traumebevisst omsorg i psykisk helsearbeid – fra et tilknytningsteoretisk perspektiv av May Bente Hagen.

May Bente Hagen. Foto: Britt Krogsvold Andersen

Hagen er utdannet psykiatrisk sykepleier, gestaltterapeut og har arbeidet ved ulike avdelinger i psykiatrien.

I 2016 ga hun med sine medforfattere ut boken Traumebevisst omsorg i psykisk helsearbeid – fra et tilknytningsteoretisk perspektiv. 2. utgaven kom ut i februar i år.

Hagen er også frivillig i LMSO:
— I fjor sommer ble jeg spurt av regionsansvarlig i LMSO Rogaland, Gro Harestad, om å være med som frivillig i en arbeidsgruppe, og har vært med siden.

— Jeg er imponert over kvaliteten i arbeidet LMSO utfører og har tro på at denne organisasjonen kan få gjort mye viktig arbeid som kan føre til positive endringer i arbeidet med utsatte barn og voksne som strever med senskader som følge av overgrep.

Hagen forteller at hun er opptatt av at volds- og overgrepsutsatte skal få hjelp tidlig, og at hun er særlig opptatt av at konsekvenser av/lidelser som følge av vold i nære relasjoner i oppveksten skal inn som obligatorisk pensum i relevante profesjonsutdanninger. I voldsbegrepet inngår fysisk, psykisk og seksuell vold med undergrupper, som hun presiserer i bokens innledning.

Traumebevisst tilnærming

— Pasientgruppen som har hovedfokus i boken er dem som har de alvorligste traumene, ofte som følge av ulike former for vold og omsorgssvikt fra sine omsorgspersoner, og gjerne allerede fra starten av livet, sier Hagen.

Det er mange områder i livet som berøres av traumer

Hun forteller at boken bidrar med kunnskap om hvordan lidelser som følge av tidlige alvorlige relasjonstraumer utvikler seg, og viser hvordan miljøterapeutisk stabiliseringsarbeid kan bidra til å forhindre et innskrenket liv.

  • LMSO Østlandet arrangerer fagkveld i Oslo den 21.10 med foredrag traumereaksjoner

— Det er mange områder i livet som berøres av traumer, og dette gjenspeiles i boken som belyser temaet fra et tilknytningsteoretisk perspektiv og et etisk perspektiv, forteller hun:

— Helsepersonellets respekt for menneskeverdet, samt deres moralske dyder som blant annet tillit, respekt og ydmykhet, er særlig relevant i møte med mennesker med tidlige alvorlige relasjonstraumer, siden vold og overgrep krenker deres integritet, verdighet, autonomi og menneskerettigheter.

— Her er vi også innom ulike sykdomssyn og sykdomssynets konsekvenser for retten til helse og helsehjelp.

Hvordan ivareta seg selv som hjelper

Andre områder boken er innom er dissosiasjon som mestringsstrategi, faseorientert traumebehandling og ikke-verbale terapiformer som for eksempel bruk av hest i terapi. I tillegg skriver Hagen om tidlig traumatisering og effekten på hjernens utvikling.

Å ta imot andre menneskers smerte etter vold kan over tid være krevende og kan føre til utbrenthet og sekundærtraumatisering

Hagen skriver også om skam, både den normale og sunne som handler om sensitiviteten og respekten for egne og andres grenser, og den skadelige skammen som er påført en av andre som er i posisjon til, og har makt til, å krenke. Etiologisk betyr ordet “vold” makt.

  • Har du fått med deg at LMSO sin nasjonale fagdag 18.11 har nettopp temaet “Hvem hjelper hjelperen”? Les mer og meld deg på!

— Å ta imot andre menneskers smerte etter vold kan over tid være krevende og kan føre til utbrenthet og sekundærtraumatisering, sier Hagen.

Boken har et kapittel som omhandler nettopp dette, samt kunnskap om hvordan miljøterapeuter kan ivareta seg selv i arbeidet med alvorlig traumatiserte pasienter.

Relevant for både fagpersoner og utsatte

Hovedmålgruppen for boken er studenter i videreutdanning i psykisk helsearbeid, masterstudenter med psykisk helsearbeid som fordypning og miljøterapeuter innenfor psykisk helsetjeneste, som psykiatrisk sykehus, distriktpsykiatriske sentre og innenfor psykisk helseomsorg i kommunen.

Men boken favner bredt og er derfor aktuell for alle som på ulike vis samarbeider med alvorlig traumatiserte mennesker.

— Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra mennesker som selv har vært utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt som opplever at boken har vært til hjelp.

— Jeg har også vært bevisst på at boken skulle være lettfattelig da jeg arbeidet med den, og å forklare faguttrykk.

Dette kommer kommer blant annet frem i en anmeldelse av 1. utgaven av boken fra Revolt Media: “Boken har godt og enkelt språk og samtlige faguttrykk er godt forklart.”

Personlig erfaring og faglig grunnlag ble bok

— Jeg har personlig erfaring med traumer og terapi. Å bli møtt med traumekompetanse, og respekten de møtte pasientene med på Modum Bad, ga meg tro på at tilheling kunne bli mulig, sier Hagen.

Hun forteller at erfaringen med å bli møtt med traumekompetanse, hos både individualterapeuter og miljøterapeuter, og håpet det ga  henne, var bakgrunnen for ideen om å skrive fagbok om traumebevisst omsorg i psykisk helsearbeid med voksne.

— Denne kompetansen og kunnskapen ønsket jeg skulle nå ut til det øvrige psykiske hjelpeapparatet, slik at alvorlig traumatiserte pasienter kan få hjelp.

Vold, overgrep og omsorgssvikt i nære relasjoner i oppveksten får konsekvenser for tilknytningen til omsorgspersonen

Hagen forteller at videreutdanning i psykisk helsearbeid er avviklet noen steder, men er tatt inn i masterstudier. Den siste forskriften og rammeplanen Hagen har funnet, er fra 2005. Her står det ingenting om at studenten skal ha kunnskap om seksuelle overgrep, vold eller omsorgssvikt i nære relasjoner eller om traumelidelser hos barn, ungdom eller voksne.

— Vold, overgrep og omsorgssvikt i nære relasjoner i oppveksten får konsekvenser for tilknytningen til omsorgspersonen eller -personene, sier Hagen.

— Tilknytningen blir utrygg. Dette kan igjen få konsekvenser for opplevelsen av trygghet videre i livet, også i relasjon til andre mennesker.

— Et viktig fokus i traumebevisst omsorg med voksne mennesker med tidlige alvorlige relasjonstraumer er å utvikle trygghet og tillit, som grunnlag for å kunne bearbeide traumeerfaringer, og er et viktig miljøterapeutisk arbeid. Dette har jeg fokus på i boken, og i mine forelesninger, ser hun.

Masteroppgave som inspirasjon

I 2012 leverte Hagen masteroppgaven sin: En etisk analyse av den norske statens oppfyllelse av sine forpliktelser i forhold til artikkel 19 i barnekonvensjonen. Artikkel 19 fremhever flere områder hvor partene, altså de landene som har skrevet under på konvensjonen, skal treffe egnede tiltak for å beskytte barn mot vold og overgrep: administrativt, sosialt, opplæringsmessig og lovgivningsmessig.

— Jeg konsentrerte meg i min oppgave om opplæringsmessige tiltak. Min konklusjon var at staten ikke oppfylte sine forpliktelser når det gjaldt opplæringsmessige tiltak.

— Det var ikke obligatorisk undervisning om vold mot barn i nære relasjoner i relevante profesjonsutdanninger, det vil si de som skal jobbe tett på barn og dermed kan oppdage barn som utsettes for vold, overgrep og omsorgssvikt, sier Hagen.

Det har i ettertid kommet nye forskrifter for flere relevante utdanninger om at studentene skal ha kunnskap om blant annet vold og overgrep samt kunne identifisere tegn på at barn blir utsatt, og iverksettelse av tiltak.

— Det er fortsatt ikke obligatorisk undervisning om konsekvenser av tidlige alvorlige relasjonstraumer eller om behandling av lidelser som følger av dette, som komplekse traumelidelser og dissosiative lidelser, i relevante profesjonsutdanninger, sier Hagen.

  • LMSO jobber med å påvirke politikere og utdanningsinstitusjoner slik at konsekvenser av relasjonstraumer blir obligatorisk underivsning på relevante studier. Bli medlem og/eller frivillig!

Flere nye kapitler i andreutgaven

Andreutgaven av boka er omfattende revidert. Nye kapitler har kommet til og andre har gått ut.

Inger Eggen, som har gitt ut bøkene Bare jeg… og Fra traumer til vonde minner, skriver et kapittel fra pasientperspektivet, dels om sine erfaringer med vold som barn og om den lange og krevende behandlingen hun gjennomgikk som voksen.

Kapittel 9 er nytt kapittel i boken, skrevet av psykiatrisk sykepleier Gerd-Ellen Øverby, traumeavdelingen på Modum Bad og Ingunn Holbæk, psykologspesialist ved Modum Bads traumepoliklinikk i Oslo. Kapittelet handler om miljøterapeutisk stabiliseringsarbeid i samarbeid med pasienter som strever med en kompleks dissosiativ lidelse, og tar utgangspunkt i kliniske erfaringer, teoretisk kompetanse og en kvalitativ mastergradstudie foretatt ved Modum Bad.

Kapittelet er relevant for samarbeid med traumepasienter generelt, men viser spesielt hvordan pasienter med en dissosiativ lidelse trenger å bli møtt med spesifikk kompetanse hvor man legger vekt på samarbeidende holdning som gir pasienten en mer aktiv rolle i terapien. Kapittelet gir mange gode eksempler på hvordan miljøterapeuter kan trygge en person som dissosierer.

Kapittel 10 er nyskrevet av Unn Hammervold, Førsteamanuensis ved UiS, og behandler utfordringer knyttet til bruk av tvangsmidler overfor pasienter med traumelidelser når de er innlagt i psykisk helsevern. Her beskrives helsepersonells og pasienters erfaringer med tvangsmidler, der retraumatisering oppleves særlig belastende for pasienten. Etiske problemstillinger knyttet til anvendelse av tvang drøftes, også hvordan forebygging av tvang, der omlegging fra tradisjonell behandling til traumebevisst behandling og omsorg, har gitt gode resultater internasjonalt. Forfatteren ser videre på helsepersonells erfaringer med effekten av ettersamtaler etter bruk av mekaniske tvangsmidler og holding, der både pasienter og helsepersonell utviklet nye handlingsalternativer. Avslutningsvis i kapittelet vises det til hvordan tvang kan utføres på best mulig måte når tvang synes uunngåelig.

  • Les også: May Bente Hagen: – Deltakelse i internettbasert traumebehandlingsprogram ble et viktig vendepunkt i min terapi

26. juni 2019

«Hjernen og traumer» tema for LMSO-fagdag 2019: Inviterer til dialog mellom fagfolk, forskere og utsatte

Tema for årets fagdag: Hjernen og traumer. Illustrasjonsgrafikk: ElisaRiva/Pixabay.com

Hold av datoen: LMSO sin fagdag blir i år på Oslo litteraturhus den 18. oktober kl. 9-16! Foreløpig tittel for den kommende fagdagen er «Hjernen og traumer». Årets tema vil i hovedsak altså være hvordan vold og overgrep påvirker hjernen. Hvem som blir foredragsholdere kan du lese lenger ned i artikkelen!

LMSO har som mål å arrangere fagdag annethvert år. Fagdagen i Trondheim 2017 omhandlet overgrepsutsatte gutter og menn.

Fagdagen skal invitere til dialog mellom fagfolk, forskere og utsatte, og heve begge siders kompetanse.

— Gjennom foredragsholderne og erfaringsformidlerne vil vi forsøke å forklare konsekvensene av overgrep på en lettfattelig og korrekt måte, forteller Sidsel Fjelltun, leder for prosjektgruppa.

Fjelltun er også nestleder i LMSO, og jobber til daglig som psykolog.

LMSO-frivillige fra hele landet i prosjektgruppa

Siden februar i år har en gruppe på seks LMSO-frivillige fra ulike steder i landet jobbet med å planlegge årets LMSO-fagdag.

— Ved å vise hva traumer gjør med hjernen, håper vi at vi kan forklare både at overgrep er alvorlige hendelser, og også peke mot muligheten for bedring, sier Fjelltun.

— Sistnevnte er særlig viktig for å rette fokus mot de måtene samfunnet kan hjelpe utsatte på, fremfor et negativt og individuelt fokus på utsatte som «ødelagte», sier hun.

  • Mer informasjon om arrangementet, påmelding og program kommer fortløpende både i kalenderoppføringen og i FB-arrangementet. Følg gjerne LMSO på Twitter, Instagram og Facebook, og meld deg gjerne på LMSO sitt nyhetsbrev for å være sikker på å få med deg nyheter!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto av fem kvinner som ser inn i kamera og smiler.
Fagdag-prosjektgruppa! Fra venstre: Sidsel Fjelltun, Elin-Kristin Hem Olsen, Julie Sandø Wik, Helene Bakke og Yamina Eriksen. Ikke til stede: Gro Harestad.

Vil spre kunnskap på tvers av brukere, fag og forskning

LMSO har blant annet som hensikt å bidra til folkeopplysning rundt temaet seksuelle overgrep — hvor målet er å nå både utsatte, fagfolk, og befolkningen for øvrig.

— På samme måte ønsker vi i prosjektgruppa, ved hjelp av fagdagen, å fremme kunnskap om konsekvensene av seksuelle overgrep på tvers av brukere, fag og forskning, sier Yamina Eriksen fra prosjektgruppa.

Foto i gråtoner. Fotoet er nærbilde av en åker. Vi ser spredte kornstrå med gule detaljer i det grå. Over bildet står en tekst i blå skrift: "Fra kunnskap til handling -- sammen mot seksuelle overgrep"
For LMSO er det viktig å ha fokus på å basere handling på kunnskap. Dette er også et sentralt tema på fagdagen.

Promoansvarlig i prosjektgruppa, Helene Bakke, supplerer:

— Vi håper at vi ved å bidra til folkeopplysning på denne måten kan vi hjelpe overgrepsutsatte til å forstå mer om hva som har skjedd med dem.

— Vi vil også hjelpe samfunnet som helhet til å møte utsatte på en bedre måte — og bidra til at samfunnet kommer seg noen skritt videre i hvordan vi omtaler og tenker på overgrep.

Eriksen forteller at de har som mål å spre kunnskap om traumebevisst omsorg, vanlige prosesser i etterkant av seksuelle overgrep, og mulighetene for behandling og bedring.

Som en kjønnsnøytral organisasjon ønsker LMSO også å fremme kunnskap om at menn kan bli utsatt for overgrep, og at kvinner kan være overgripere.

  • Vil du bidra som frivillig i LMSO og bidra i prosjekter som dette, og/eller støtte vårt arbeid som fast giver eller medlem? Ta en titt på Støtt oss-siden vår!

Har som mål å tilby digital verktøypakke

— Vi ønsker også å opplyse om vanlige reaksjonsmønstre etter overgrep, samt gi verktøy som fagfolk, pårørende og andre kan bruke for å bedre møte og hjelpe utsatte.

— Målet med verktøyene er å gjøre det lettere for deltakerne å etterlyse og få i gang arbeid mot seksuelle overgrep i sine lokalmiljø.

— Her vil det blant annet bli delt ut en kunnskaps- og tiltakspakke, forteller Eriksen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Prosjektgruppa ønsker å gi deltakerne en digital verktøypakke som de kan bruke i sin lokale kommune og på sin arbeidsplass i arbeidet mot overgrep. Illustrasjonsfoto: rawpixel/Pixabay.com

Bakke utdyper:

— Ved å delta på denne fagdagen ønsker vi at deltagerne skal kunne få kunnskap som de kan benytte i sin hverdag og i sitt lokalmiljø.

Vi vil gi verktøy som fagfolk, pårørende og andre kan bruke for å bedre møte og hjelpe utsatte

Bakke forteller at de ønsker å ta opp foredragene på film og sette dem sammen med skriftlig materiale som deltakerne kan bruke i sin lokale kommune og arbeidsplass senere.

Målet er å lette arbeidet for kommuner og arbeidsplasser, og å kunne spre kunnskapen videre.

— Vi anser det som svært viktig å ha digitale verktøy som kan bidra til en kunnskapsbasert offentlig debatt, sier Bakke.

Tre dyktige foredragsholdere

Mann ser inn i kameraet og smiler.
Dag Ø. Nordanger. Foto: RVTS Vest

Til fagdagen har prosjektgruppa fått i stand avtaler med tre dyktige foredragsholdere:

Dag Ø. Nordanger: Psykologspesialist ved RVTS vest og professor ved OsloMet. Forfatter av boken «Utviklingstraumer», og har som forsker og formidler vært sentral for fagutviklingen i Norge rundt traumebevisste omsorg for barn og unge. Grunnlegger og koordinator av CACTUS, et nasjonalt nettverk for fagutvikling på utviklingstraumefeltet. Har hatt en rekke relaterte tillitsverv, inkludert å være nesteleder i regjeringens Barnevoldsutvalg.

Nordanger er blant annet kjent for sine pedagogiske videoer om hjernen og traumer, her fra RVTS Vest sin YouTubekanal:

Helene Flood Aakvag. Foto: Kristoffer Sandven

Helene Flood Aakvaag: Psykolog med doktorgrad i psykologi, fra universitetet i Oslo. Forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, har skrevet en rekke fagartikler om vold, overgrep og traumer, og holder også foredrag om emnet. I sin forskning er Helene opptatt av hvordan voldsutsatthet virker på sosiale relasjoner, og spesielt voldsrelatert skam. Har skrevet den populærpsykologiske boken “Hei, skam”, utgitt på Cappelen Damm forlag i 2017.

— Vi er veldig stolte over å ha disse med oss på laget, og vi ser frem til å høre hva de har å fortelle om på fagdagen! sier Fjelltun.

Erfaringsformidlere: Dissosiasjon, skam og kropp

Prosjektgruppa er også i gang med å engasjere erfaringsformidlere som vil aktualisere kunnskapen om fagdagens tematikk, og vise på hvilken måte den har vært virksom i deres egne liv.

— Erfaringsformidlernes historier vil på en måte binde foredragene opp mot den praktiske hverdag. De vil ta for seg temaene dissosiasjon, skam, og kropp, forteller hun.

Mer informasjon om erfaringsformidlerne kommer senere. Meld deg gjerne på LMSO sitt nyhetsbrev for å være sikker på å få med deg nyheter!

Prosjektgruppa har også etablert en veiledningsavtale med Reform — Ressurssenter for menn, for å ivareta mannsperspektivet gjennom fagdagen.

Håper på positiv effekt mot tabuer

— Dette et svært spennende prosjekt for oss i prosjektgruppa, som vi håper vil ha en positiv effekt mot tabuer og forestillinger om at seksuelle overgrep som samfunnsproblem er like uhåndterbart omtrent som en uhelbredelig sykdom med dødelig utgang.

— Det vil nok kreve en mer langsiktig prosess, men om flere tør å ta tak i dette temaet, er jeg ganske sikker på at prognosene vil bli langt bedre! sier Eriksen.

Foredragene vil bli filmet og gjort tilgjengelige på nett i etterkant av fagdagen.

— Følg med, dette blir bra!

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

På www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.

LMSO sentralt:
Ønsker du å besøke oss eller møte oss?
Kontakt [email protected] for å avtale tid og sted.

       

Postadresse:
Landsforeningen mot seksuelle overgrep
Hausmanns Hus

Hausmanns gate 21, 0182 Oslo

Epost:
[email protected]
Organisasjonsnummer: 987 347 104
Kontonummer: 4312 13 71058

Bygget på WordPress av Smart Media | Design av Engasjert Byrå | Personvernerklæring